De ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, creștinii ortodocși sărbătoresc pe 8 noiembrie aceste personalități importante ale lumii spirituale. În următorul articol vom explora tradițiile și superstițiile legate de această sărbătoare, aducând în prim-plan obiceiurile care își păstrează ecoul și în ziua de astăzi.
[read more]

Sfintii Mihail si Gavriil: Cetele Ingeresti fara de Trupuri

În fiecare an, pe data de 8 noiembrie, Biserica Ortodoxă Cinsteste Soborul Sfinților Mihail și Gavriil și al tuturor Puterilor cerești celor fără de trupuri. Astfel, nu doar Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt prăznuiți în această zi, ci și toate celelalte cete îngerești care nu s-au desprins de Dumnezeu. Acești Arhangheli sunt considerați conducătorii cetei îngerilor, purtând aripi și săbii, simbol al biruinței și calauze ale sufletelor în drumul acestora spre Rai.

Reclamă

Tradiții și obiceiuri

În trecut, în societatea tradițională bucovineană, Arhanghelii erau sărbătoriți pentru că "ei sunt pazitorii oamenilor de la naștere și până la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora". Potrivit viziunii populare, acești Arhangheli asistă și la Judecata de Apoi, fiind patroni ai casei, care ard păcatele acumulate de patimile omenești firești și purifică, prin post și rugăciune, conștiințele.

În zonele muntoase, unde Arhanghelii erau sărbătoriți și ca patroni ai oilor, stăpânii acestor animale obișnuiau să facă o turta mare din făină de porumb, numită "turta arietilor" (arietii fiind berbecii separați de oi), care era considerată purtătoare de fecunditate. Această turta era aruncată în dimineața zilei de 8 noiembrie în tarla oilor, în același timp cu slobozirea berbecilor între oi. Dacă turta cădea cu fața în sus, era un semn incurajator, bucurie în rândul ciobanilor, deoarece se considera că în primăvară toate oile vor avea miei. În schimb, dacă turta cădea cu fața în jos, era mare supărare în satele și târgurile bucovinene. Astăzi, de Ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, se fac pomeniri și praznice pentru cei morți, iar în biserici fiecare credincios aprinde câte o lumânare pentru a avea lumina veșnică, calauzitoare în lumea cealaltă.

Superstiții legate de această sărbătoare

În folclorul românesc, se spune că Arhanghelii Mihail și Gavril sunt pazitorii oamenilor de la naștere și până la moarte. Aceștia sunt asistenți la Judecata de Apoi, ard pacatele lumesti și purifică conștiințele oamenilor. Arhanghelul Mihail păzește la căpătâiul omului muribund și îi apără sufletul să nu i-l fure Satana.

Ciobanii și proprietarii oilor fac o turta mare din malai, numită "turta arietilor" (berbecilor), pentru a spori fecunditatea mioarelor. Această turta se aruncă în ziua praznicului în mijlocul oilor, în același timp cu slobozirea berbecilor între oi. Dacă turta cade cu fața în sus, în primăvară toate oile vor naște miei. Dacă turta cade cu fața în jos, se consideră un semn rău de oi sterpe fără rod.

Este interzis cu desăvârșire să lucrezi sau să faci treburi în casă, în curte sau pe câmp în ziua de 8 noiembrie. Superstiția spune că cei care nu se supun acestei interdicții vor avea parte de chin în ziua morții.

Se spune că în această zi este bine să porți în portofel o iconiță cu Sfinții. Astfel, vei avea noroc tot anul.

În concluzie, sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este una plină de tradiții și superstiții, care își păstrează ecoul chiar și în zilele noastre. Este momentul de a celebra puterea și protecția spirituală pe care acești Arhangheli o aduc în viețile noastre. Fie că ne rugăm, aprindem o lumânare sau purtăm o iconiță cu ei, să avem încredere în puterea lor de a ne călăuzi și a ne oferi lumina necesară în călătoria noastră pe această lume și dincolo de ea.
[/read]