A inceput perioada Postului Craciunului, motiv pentru care produsele alimentare potrivite pentru acest regim sunt in centrul atentiei in prezent. Cu toate acestea, este important sa fii constient de alegerile tale alimentare atunci cand optezi pentru produse din supermarket.
[read more]

Pateurile de post – un pericol ascuns in eticheta

De exemplu, pateurile de post contin in general intre 5 si 10 aditivi alimentari (E-uri), si sunt printre cele mai cautate alimente in aceasta perioada. Expertii recomanda cu tarie ca oamenii sa analizeze cu atentie etichetele produselor in momentul achizitionarii acestora.

Reclamă

Consumate pe termen lung, aceste produse pot avea efecte negative asupra sanatatii.
Potrivit specialistilor de la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), in categoria produselor potential nocive se incadreaza atat pateurile vegetale, cat si alternativele la produsele din carne, datorita continutului lor ridicat de E-uri si alti aditivi si coloranti artificiali.

E-uri – o amenințare pentru sănătatea ta

"Produsele cu E-uri contin multe substante chimice care pot fi daunatoare pentru organism. Glutamatul monosodic E 621 este un potentiator de aroma, poate crea dependenta, stimuland apetitul, si poate produce dureri de cap, slabiciune, greata, astm, dar poate declansa si Alzheimer sau Parkinson", explica specialistii din cadrul DSVSA Iasi, conform BZI.

De exemplu, unul dintre pateurile cele mai consumate in perioada postului contine agent gelatinizat, ulei de floarea soarelui, proteina de soia, amidon de grau, polifosfati, potentiator de aroma (glutamat monosodic), antioxidanti (ascorbat de sodiu), acid citric, colorant.

Alege cu înțelepciune și informează-te!

Astfel, este esențial sa fii constient de continutul produselor pe care le consumi in perioada postului si sa faci alegeri informate. Iata cateva recomandari:

  1. Analizeaza etichetele produselor – citeste cu atentie lista de ingrediente si evita produsele cu un numar mare de E-uri.
  2. Opteaza pentru produsele la borcan – acestea sunt, in general, mai sigure si mai sanatoase decat cele din alte tipuri de ambalaje.
  3. Apeleaza la zacusca de fasole din recipienti tip OMNIA – aceasta nu contine E-uri, spre deosebire de fasolea batuta la recipient metalic.

In concluzie, in perioada postului, alimentatia sanatoasa si alegerile informate sunt extrem de importante. Fii atent la etichetele produselor si evita pe cat posibil alimentele cu un continut mare de E-uri si alte aditivi. Sanatatea ta este prioritatea ta!
[/read]