Când vine vorba de masa de Crăciun, fiecare familie are propriile tradiții și preparate speciale. Unul dintre acestea este lebarul, un preparat tradițional și apreciat în multe țări din Europa. Lebarul, cunoscut și sub denumirea de Leberwurst în limba germană, este un carnat pe bază de organe, în special ficat, asezonat cu multe mirodenii.
[read more]

Ingrediente de bază și mod de preparare

Pentru a pregăti lebarul, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

Reclamă

  • 1 kg de ficat de porc
  • 1 kg de gusă de porc
  • 1 inimă de porc
  • 2 rinichi de porc
  • 2 metri de mate groase de porc
  • 1 ceapă
  • 2 foi de dafin
  • 1 crenguță de cimbru
  • 1 linguriță de piper boabe
  • 1 linguriță de sare

Procesul de preparare este destul de complex și necesită atenție și răbdare. În primul rând, carnea de porc trebuie spălată cu apă rece. Ficatul de porc trebuie lăsat puțin în apă pentru a-i ieși sângele, apoi se fierbe separat fără sare. Este important să se spumeze bine și să se verifice dacă este gata folosind o furculiță. Odată ce nu mai iese sânge din ficat, acesta se scoate într-o farfurie.

Inima de porc, rinichii de porc și gusa de porc se fierb în apă în care se adaugă o ceapă tăiată pe jumătate, o linguriță de piper boabe și două foi de dafin. Este necesar să se spumeze în timpul fierberii. Gusă de porc va fi gata mai repede și trebuie scoasă prima. După ce inima și rinichii au fiert, aceștia se scot într-o farfurie și se lasă să se răcească.

Gusa este curățată de sorici și se taie în fâșii. Carnea se toacă prin mașina de tocat, iar fiecare bucată se taie în bucăți mai mici, deoarece ficatul este mai dificil de tocat. În compoziția rezultată se adaugă sare, boia iute, cimbru măcinat și zeama în care a fiert carnea. Totul se amestecă bine până când se obține o pastă consistentă, care să nu fie nici prea tare, dar nici prea moale – de aproximativ aceeași consistență ca și compoziția de la carnati.

Compoziția pentru lebar trebuie să conțină aproximativ 75% carne de ficat, rinichi, inimă, gusă și 25% grăsime de la gusă.

Prepararea și servirea lebarului

Matele de porc trebuie spălate cu apă caldă și puțin oțet, clătite bine și tăiate în patru pentru a putea fi puse în cratița în care vor fi fierte. Acestea se umplu ca și cum ar fi carnati, astfel încât să fie pline, dar nu prea strânse, pentru a nu plesni în timpul fierberii. La capete se leagă cu ata și se înțeapă cu o andrea pentru a nu plesni în timpul fierberii.

Lebarvurstii de porc se fierb timp de 30 de minute la foc mic în apa în care a fiert carnea. Aceștia trebuie întorși pe ambele părți și înțepați de fiecare dată când sunt întorși. După fierbere, se scot cu o paletă și se pun pe o tavă, peste ei se pune un fund și o greutate pentru a se preseza, lăsându-i în această stare până a doua zi.

În ziua următoare, feliile de lebar se curăță de grăsime și sunt atârnate afară la aer. Se servesc tăiate felii, de obicei cu mustar sau murături alături.

Lebarul este un preparat apetisant și gustos, care poate fi savurat în timpul sărbătorilor de iarnă. Fiecare bucată de lebar păstrează gustul tradițional și reprezintă o parte din bogata istorie culinară a Europei.
[/read]