Chiar daca se spune ca legumele isi schimba proprietatile gustative prin acrire sau murare, varza, gogonelele, castravetii murati si pepenele sunt o bomba de sanatate pentru ca detoxifica organismul, il apara de boli si il face mai rezistent impotriva virusilor.
Muraturile se obtin prin fermentarea acidolactica, naturala, cu tulpini de bacterii probiotice salbatice a legumelor si fructelor proaspete, sanatoase, in saramura.
[read more]

Proprietati nutritionale si beneficii pentru sanatate

Sub influenta microflorei de fermentatie acestea capata valoare nutritionala deosebita, devenind practic alimente functionale probiotice, informeaza doctorulzilei. Specialistii le recomanda in special, dupa o masa pe baza de carne si grasimi. Totodata, castravetii murati sau alte legume sunt bogate in fibre necesare procesului digestiv si luptei impotriva cancerului.

Reclamă

Muraturile reprezinta solutia pe perioada iernii pentru aportul de vitamine hidrosolubile-A,E,K si minerale din legume. "Sunt o sursa importanta de fibre pe perioada iernii alaturi de cereale integrale si fructe. Sunt utile astfel pentru reglarea tranzitului intestinal. In plus, contin in urma fermentatiei cantitati crescute de drojdie cu continut bogat in vitamine din grupul B", spune nutritionistul Stefan Ionut.

Efectele benefice ale varzei murate

Se spune ca broccoli, varza murata si conopida sunt alimente excelente care ajuta la prevenirea cancerului. Un studiu finlandez a aratat ca varza murata are chiar mai multe proprietati in lupta impotriva cancerului. S-a constatat ca prin intermediul procesului de fermentatie, izotiociantii joaca un rol important in eliminarea substantelor cancerigene din organism.

De asemenea, s-a dovedit ca varza este o sursa excelenta de vitamina U, care poate ajuta la vindecarea ulcerului peptic. Sucul de varza cruda s-a dovedit a fi un tratament eficient pentru ulcerul peptic, iar varza murata reprezinta o alta sursa de vitamina U.

Concluzie

Varza murata si muraturile au devenit din ce in ce mai populare datorita beneficiilor pe care le aduc organismului nostru. Acestea sunt nu doar savuroase, dar si sanatoase, fiind bogate in vitamine, minerale si fibre. De asemenea, prin procesul de fermentatie, muraturile devin alimente probiotice, care contribuie la echilibrarea florei intestinale si la intarirea sistemului imunitar. Astfel, adaugarea acestor alimente la dieta noastra poate aduce numeroase beneficii pentru sanatatea noastra.
[/read]