Anul 2024 aduce vești bune pentru pensionarii din România. Guvernul a aprobat majorarea pensiei minime cu rata inflației de 13,8 procente, începând cu 1 ianuarie. Astfel, valoarea pensiei minime va crește de la 1.125 lei la 1.281 lei.
[read more]
Această măsură vine în contextul în care România se confruntă cu creșterea constantă a costului vieții și a inflației. Guvernul a dorit să asigure un nivel de trai decent pentru pensionari, astfel încât aceștia să poată face față cheltuielilor zilnice.
Cu toate acestea, majorările spectaculoase ale pensiilor sunt așteptate de la 1 septembrie 2024, după recalcularea din noua lege a pensiilor. Potrivit estimărilor, peste trei milioane de români vor beneficia de pensii mai mari în urma recalculării.
Reclamă
Majorări spectaculoase pentru unii pensionari
Recalcularea pensiilor va avea un impact semnificativ asupra veniturilor unor pensionari, în special celor care primesc în prezent pensia minimă sau indemnizația socială de 1.125 lei. Potrivit declarațiilor ministrului Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, unii pensionari vor ajunge să primească chiar și 1.900 lei în urma recalculării.
"Pe simulările noastre, pe o situaţie în care aveam un pensionar în indemnizaţie minimă socială care astăzi primea 1.125 de lei, de anul viitor, pentru o vechime în muncă de 35 de ani, creşterea va fi de 87%, peste 1900 de lei", a declarat ministrul.
Această măsură vine în sprijinul pensionarilor care au muncit o viață întreagă și care merită să beneficieze de o pensie adecvată vechimii lor în muncă. Recalcularea pensiilor se va face în funcție de vechimea în muncă, iar pentru fiecare an de muncă peste 25 de ani se va obține un punctaj suplimentar.
Bugetul pentru majorarea pensiilor în 2024
Majorarea pensiilor în două trepte va avea un impact semnificativ asupra bugetului. Cheltuielile anuale cu pensiile se ridică în prezent la 110 miliarde lei, iar după 1 ianuarie 2024 aceste cheltuieli vor crește la 125,9 miliarde lei. Începând cu luna septembrie a aceluiași an, cheltuielile vor ajunge la 135,9 miliarde lei.
Astfel, bugetul pentru 2024 prevede fonduri atât pentru majorarea pensiilor cu 13,8% din ianuarie, cât și pentru recalcularea acestora care va fi pusă în plată începând cu septembrie. Ministrul Muncii a subliniat faptul că suma totală alocată pensiilor pentru 2024 corespunde cu estimările actuale, luând în considerare atât bugetul asigurărilor sociale de stat, cât și fondurile alocate de Ministerul Muncii.
Alte cheltuieli acoperite de bugetul Muncii în 2024
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a prezentat în comisiile parlamentare diversele cheltuieli care vor fi acoperite de bugetul Muncii în anul 2024. Pe lângă majorarea pensiilor, bugetul va aloca fonduri și pentru:
- Indemnizații și stimulente pentru sprijinul și creșterea copilului
- Drepturile persoanelor cu handicap
- Venitul minim de incluziune
- Sumele pentru plafonarea facturilor de energie electrică
- Alte beneficii de asistență socială
- Ajutoarele de încălzire în sezonul rece
Aceste măsuri au ca scop crearea unei societăți mai echitabile și asigurarea unui nivel minim de trai pentru toți cetățenii. Guvernul României dorește să ofere sprijinul necesar celor mai vulnerabile categorii de persoane și să promoveze coeziunea socială.
Astfel, anul 2024 aduce o serie de măsuri și schimbări importante în sistemul de pensii și în domeniul asistenței sociale. Guvernul își propune să asigure un nivel de trai decent pentru toți cetățenii, astfel încât aceștia să poată beneficia de servicii și drepturi fundamentale.
[/read]