Pe data de 23 aprilie, sute de mii de români își celebrează ziua de onomastică atunci când Biserica Ortodoxă Română cinstește pe Sfântul Gheorghe, Purtătorul de biruință. Această sărbătoare este una de mare importanță pentru credincioșii ortodocși, care îi aduc omagii sfântului care a luptat pentru credința creștină în vremuri grele.
Originea și semnificația sărbătorii
Sfântul Gheorghe, cunoscut și ca Marele Mucenic Gheorghe, a fost un general roman de origine greacă și ofițer în garda împăratului roman Dioclețian. El a fost condamnat la moarte pentru că nu a renunțat la credința creștină și este sărbătorit ca martir ucis în timpul persecuțiilor creștinilor sub Dioclețian. Sfântul Gheorghe este sărbătorit în aproape toate bisericile în data de 23 aprilie și este patronul multor țări, regiuni și orașe.
Reclamă
Tradiții și obiceiuri
În fiecare an, pe data de 23 aprilie, aproape 1.000.000 de români își serbează onomastica, majoritatea bărbați. Numele Sfântului Gheorghe este des întâlnit la români, fiind un nume care provine din limba greacă și se traduce prin „țăran, fermier, lucrător al pământului”. Printre numele derivate pentru bărbați se numără Gheorghe, George, Georgică, Ghiță, Georgian, Gică, Gigel, Gigi, Geo, Georgel, Gheorghiță, Ghiță, iar pentru femei: Georgiana, Georgeta, Geta, Gina, Getuța, Gherghina, Gica, Georgi.
Semnificația religioasă a sărbătorii
Sfântul Gheorghe este cinstit în fiecare an pe data de 23 aprilie conform calendarului ortodox. În cazul în care sărbătoarea pică în Săptămâna Mare, înainte de Învierea Domnului, aceasta este cinstită într-o zi diferită. Cum această sărbătoare pică în Postul Paștelui, creștinii ortodocși au dezlegare la ulei și vin. Postul paștelui este considerat cel mai aspru dintre toate și are o semnificație aparte în calendarul creștin ortodox. Învierea Domnului este sărbătorită de biserică pe data de 5 mai 2024, marcând un moment important din calendarul religios al creștinilor ortodocși.
Astfel, sărbătoarea Sfântului Gheorghe aduce în sufletele credincioșilor români bucurie și recunoștință pentru sacrificiul și credința acestui sfânt mare, și reprezintă un moment de comuniune și spiritualitate pentru toți cei care îi sărbătoresc onomastica în această zi specială.