Cartea de munca a devenit tot mai rară în zilele noastre, iar mulți angajatori de odinioară au dispărut, lăsând mulți oameni în imposibila situație de a-și dovedi vechimea în muncă. Cum poți face acest lucru fără cartea de muncă și în absența angajatorului? Află mai jos cum poți obține o adeverință de vechime și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a-ți dovedi experiența profesională.

Cum să obții adeverința de vechime

Metoda principală de validare a vechimii în muncă în astfel de circumstanțe este prin obținerea unei adeverințe de vechime. De la data de 28 noiembrie 2016, angajatorii, instituțiile și autoritățile publice sunt obligate să întocmească acest document în momentul încheierii unui contract de muncă. Nerespectarea acestei obligații atrage amenzi considerabile, cu valori între 100 și 3000 de lei.

Reclamă

Orice salariat are dreptul de a solicita o adeverință de vechime, iar angajatorul are la dispoziție 15 zile pentru a o elibera, începând de la data cererii. Evidența activității salariale se realizează electronic în Registrul Revisal, accesibil online, încă din anul 2011.

Potrivit prevederilor paragrafului 5 al articolului 34 din Codul Muncii, „(5) La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă, în meserie și în specialitate.“

Ce faci în situația în care angajatorul nu poate elibera adeverința?

Dacă angajatorul nu poate elibera adeverința din motive obiective, salariatul poate solicita documentul la inspectoratul teritorial de muncă din zona în care firma respectivă își desfășoară activitatea, achitând o taxă de 20 de lei pe document. Casa de Pensii poate emite decizii de pensie pe baza datelor care atestă perioadele de cotizare, iar hotărârea judecătorească prin care se recunoaște vechimea poate fi obținută prin implicarea justiției.

În lipsa altor dovezi privind vechimea în muncă sau activitatea în diferite domenii, persoana interesată poate acționa în justiție custodele arhivei. Astfel, chiar și fără cartea de muncă, salariatul poate primi o adeverință constatatoare a raportului de muncă conform informațiilor furnizate de adevarul.ro.