Prezentatoarea de la Antena Stars a detaliat metoda sa într-un videoclip postat pe rețelele sociale, subliniind importanța lăsării ingredientelor la temperatura camerei și evitarea frigului sau a curenților de aer.
Pentru 3 cozonaci, este nevoie de următoarele ingrediente: 1 kilogram de făină, 300 grame de zahăr, 250 grame de nuci, unt, ulei, zahăr pudră, 14 grame de drojdie, zahăr vanilat Bourbon, ciocolată, un strop de sare, 400 mililitri de lapte, 3 ouă întregi și 3 gălbenușuri, precum și 3 albușuri pentru cremă.
Reclamă
Mod de preparare:
- Maiaua se pregătește din 10 ml de lapte călduț, 15 grame de drojdie și o linguriță de zahăr. Se amestecă cu puțină făină.
- Aluatul se lasă să dospească în cuptor preîncălzit la 40°C timp de 20 de minute.
- Se întinde din nou, se învelește în folie de plastic și se lasă să crească la temperatura camerei încă 10 minute.
- Se porționează și se mai lasă 10 minute pentru a pregăti crema din albuș de ou, ciocolată și nuci.
„Când un aluat de cozonac este bine frământat, acesta formează „bule” în aer”, a explicat Gabriela Cristea. Crema se întinde pe aluat, se taie foaia în două, se rulează fiecare parte și se împletesc.
Cozonacii se așază în tava și se acoperă cu pungi de plastic înainte de ultima dospire în cuptorul cald, timp de o oră și jumătate.
Înainte de coacere, cozonacii se ung cu albuș de ou frecat cu un strop de sare. Gabriela Cristea coace cozonacii la 170 – 175 °C, fără a deschide cuptorul timp de 25 de minute.
Apoi, reduce temperatura la aproximativ 165 de grade și coace încă 25 de minute, acoperind cu folie de aluminiu. La final, cozonacii se ung cu apă și zahăr pentru a fi moi și lucioși.