Românii ale căror pensii se recalculează din oficiu. Cum se poate face recalcularea la cerere

Data actualizării: 12 iulie 2025

Potrivit noii legi a pensiilor, intrată în vigoare de la 1 septembrie 2024, pensiile românilor sunt supuse recalculării din oficiu, având în vedere fie punctele de stabilitate, fie veniturile realizate înainte de 1 aprilie 2001. Pe de altă parte, pensionarii pot solicita recalcularea pensiei și la cerere, prin includerea de stagii de cotizare sau venituri suplimentare.

Recalcularea din oficiu și la cerere

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a detaliat că există două tipuri principale de recalculare: din oficiu și la cerere. Recalcularea din oficiu se desfășoară în două etape.

Prima etapă a debutat la 1 septembrie 2024, recalculând toate pensiile conform unei noi formule. Aceasta implică multiplicarea numărului total de puncte de pensie cu valoarea punctului de referință, stabilită la 81 de lei, includerea punctelor de stabilitate obținute pentru fiecare an de cotizare peste 25 de ani.


A doua etapă, care se va finaliza până la 1 martie 2025, vizează includerea veniturilor realizate înainte de 1 aprilie 2001, precum sporuri sau al treisprezecelea salariu, dacă sunt atestate prin documente conforme.

Citește și:

În ceea ce privește recalcularea la cerere, pensionarii pot solicita această recalculare începând cu 1 septembrie 2024, prin includerea veniturilor sau a stagiilor de cotizare suplimentare.

Aceasta este disponibilă pentru pensionarii care, deși au atins limita de vârstă, continuă să lucreze și acumulează noi stagii de cotizare. Este important de menționat că această recalculare poate fi solicitată o singură dată pe an, iar sumele rezultate se vor acorda de la luna următoare depunerii cererii la CNPP.

Detalii importante despre recalculare includ:

  • Primele rezultate din recalculare se aplică de la 1 septembrie 2024.
  • Valoarea punctului de referință este stabilită la 81 de lei.
  • Recalcularea din oficiu se încheie la 1 martie 2025.
  • Documentele trebuie să fie conforme cu cerințele Ordinului MMPS 487/2021 sau anexei nr. 6 din Legea 360/2023.
  • Recalcularea la cerere poate fi efectuată o singură dată pe an.

Un alt aspect important este acordarea punctelor de stabilitate, care se oferă exclusiv pentru stagiile de cotizare contributivă, perioade când au fost plătite contribuții la sistemul public de pensii. Perioadele necontributive sau cele asimilate nu sunt eligibile pentru aceste puncte.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨