Cine găteşte ştie: pe dulapurile din bucătărie se formează o pojghiţă de grăsime, greu de îndepărtat atunci când te apuci de curăţenie. Iar dacă încerci să cureţi doar cu apă, atunci îţi dai repede seama că nu ajungi nicăieri.
Dacă vrei să încerci soluţiile chimice, acestea pot dăuna mobilierului. CasoTeca îţi spune cum scapi de grăsimea de pe dulapurile din bucătărie.
Reclamă
Valorosul oţet
Oţetul este un aliat de încredere în lupta contra grăsimii. „Pune pe o cârpă uscată oteţ nediluat şi şterge dulapurile. Clăteşte apoi cârpa cu apă caldă, stoarce-o bine şi şterge din nou dulapurile până îndepărtezi oţetul.
Apoi şterge-le cu şerveţele de hârtie şi fii atentă dacă au mai rămas sau nu pete.” Soluţia cu oţet este eficientă, dar trebuie să te asiguri că dulapurile sunt bine uscate după curăţare.
Detergentul de vase este o altă opţiune la îndemână.
„Pune un dop la chiuvetă şi lasă să curgă apă fierbinte până ajunge la jumătate. Apa fierbinte va ajuta la îndepărtarea grăsimii şi ai grijă să porţi mănuşi.
Pune o linguriţă sau două de detergent pentru vase în apa caldă din chiuvetă şi foloseşte un burete cu o parte abrazivă pe post de armă împotriva grăsimii.
Înmoaie buretele în apă şi atacă pelicula de grăsime prin mişcări circulare, cu presiune pentru a îndepărta grăsimea.”
Este important să schimbi apa dacă aceasta se răcește și să clătești buretele de câte ori este nevoie.
Metode alternative de curățare
- Ulei împotriva grăsimii: „Ştii zicala ‘cui pe cui se scoate’. Ei bine, poţi îndepărta petele de grăsime cu … ulei. Îndepărtează pelicula de praf şi ulei formată pe dulapuri cu ajutorul uleiului mineral sau cel vegetal. Amestecă o parte de ulei cu două părţi de bicarbonat de sodiu pentru a creşte calităţile de îndepărtare a grăsimii. Fă o pastă din cele două îngrediente şi cu ajutorul unei cârpe curăţă dulapurile. Aceeaşi pastă o poţi folosi şi pentru mânerele dulapurilor. Curăţă apoi suprafaţa dulapurilor cu apă caldă şi puţin detergent de vase.”
- Ulei de lămâie, de portocale sau chiar ulei mineral: Aceste soluții naturale nu conțin substanțe chimice toxice, dar trebuie să fii atentă la tipul de lemn al dulapurilor. „Dulapurile de slabă calitate, din pal melaminat, se pot umfla dacă apa pătrunde în interior, aşa că trebuie să acorzi maximă atenţie procesului de uscare şi să nu laşi apă pe suprafeţe.” După curățare, este recomandat să aplici un strat de ulei pentru protecția lemnului, de două ori pe lună.
Aceste metode oferă soluții practice și accesibile pentru a menține dulapurile din bucătărie curate și bine întreținute, fără riscul de a deteriora materialele din care sunt fabricate.