Campanie rusă de dezinformare descoperită în Austria, orchestrată de o femeie bulgară

Data actualizării: 24 martie 2025

Agenţia de informaţii interne a Austriei, DSN, a descoperit recent o campanie rusă de dezinformare de proporţii, orchestrată de o femeie cu cetăţenie bulgară. Aceasta este acuzată de spionaj şi de diseminare de informaţii false despre situaţia din Ucraina.

Detalii despre campanie

DSN, care ţine de Ministerul austriac de Interne, a declarat că femeia a recunoscut că a lucrat în numele Rusiei, în special în 2022, când Moscova şi-a lansat invazia în Ucraina. Scopul ei era de a întoarce opinia publică în favoarea Rusiei şi împotriva Kievului.

Surprinzător, în ciuda solicitării de a o plasa pe femeie în arest, un tribunal regional a eliberat-o. DSN nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii privind locul în care se află aceasta sau stadiul anchetei care o priveşte.


Implicarea în alte activităţi

În urma unei percheziţii la domiciliul femeii, anchetatorii DNS au găsit dovezi ale existenţei unui grup care a lucrat pentru serviciile secrete ruseşti de la scurt timp după invazia din Ucraina. Potrivit DSN, gruparea a desfăşurat o amplă campanie de dezinformare în ţările vorbitoare de limbă germană, cu accent pe Austria.

Citește și:

Campania, a precizat DSN, a inclus „activităţi în peisajul mediatic” şi activităţi offline care au inclus graffiti şi lipirea de autocolante.

„Răspândirea naraţiunilor false, a ştirilor false şi a conţinutului manipulator subminează încrederea în instituţiile noastre şi pune în pericol coeziunea socială”, a declarat Joerg Leichtfried, oficial de rang înalt al Ministerului de Interne austriac.

Citând un purtător de cuvânt al ministerului, agenţia de presă austriacă APA scrie că femeia a recunoscut, de asemenea, că are legături cu un grup care lucrează în numele lui Jan Marsalek, un fost director al Wirecard care a fugit în urmă cu cinci ani după implozia dramatică a companiei germane de plăţi.

Poliţia şi procurorii britanici au stabilit, în cadrul unei anchete proprii, că Marsalek a condus operaţiuni de spionaj în profitul Rusiei în Europa. Nu se ştie în prezent unde se află Marsalek, deşi se bănuieşte că în Rusia, iar el face în continuare obiectul unei notificări roşii Interpol referitoare la fraudă.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨