Conflictele dintre Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, si ONG-uri escaladeaza in urma forajului din Neptun Deep

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a adus în discuție scandalul care a izbucnit cu ONG-urile, după ce a început forajul în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră. Acesta a afirmat că nu a încurajat companiile în energie să depună plângeri penale, dar a menționat că legea prevede sancțiuni pentru cei care inițiază procese cu rea intenție.
Securitatea energetică a țării nu-i negociabilă
„Securitatea energetică a țării nu-i negociabilă și nici independența noastră energetică. Realitatea este că marile proiecte energetice pe care România le are în desfășurare ar asigura românii de furnizarea constantă, fără niciun fel de problemă, a energiei electrice, a gazului și la un preț mai bun. Vorbim de Neptun Deep, de dublarea producției de gaz românesc și trebuie să o facem pentru că dincolo de un preț mai bun pentru noi, de revitalizare a industriei noastre și a industriei de producție de îngrășăminte chimice, a industriei farma și a altor industrii, vorbim și de înlocuirea dependenței unor state din regiunea noastră față de Federația Rusă cu o dependență față de România,” a declarat Sebastian Burduja.
Întrebat cum a izbucnit conflictul cu ONG-urile, ministrul Energiei a menționat că Greenpeace a dat în judecată Ministerul Culturii, susținând că pe fundul Mării Negre, la 160km în larg, ar fi vestigii antice.
Proiecte energetice blocate
„La Arad există un proiect de parc solar, deci, culmea, energie verde curată, de 1.000 MW, între cele mai mari din Europa. A fost blocat ani de zile de un ONG obscur, care a spus că nu vor exista suficiente locuri de aterizare pentru păsări. La Neptun Deep, culmea culmilor, Greenpeace invocă faptul că avizul de la Ministerul Culturii și a dat în judecată Ministerul Culturii spunând că la 160km în larg, pe fundul Mării Negre, la sute de metri adâncime, ar fi vestigii antice,” a explicat ministrul.
În consecință, Burduja le-a solicitat public tuturor directorilor companiilor naţionale din energie să ceară în instanţă daune-interese în cuantum maxim împotriva ONG-urilor care introduc acţiuni cu rea-credinţă. Reacţia ministrului vine după ce un tribunal american a decis că Greenpeace trebuie să plătească 660 de milioane de dolari pentru blocarea ilegală a unui proiect energetic strategic.
Marcel Ciolacu i-a luat apărarea lui Sebastian Burduja, după ce acesta s-a simțit atacat de mai multe ONG-uri din domeniul energiei. Premierul chiar l-a încurajat citând din președintele Donald Trump. „Zilele acestea a început forajul în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră. Vom fi printre cei mai mari producători de gaze naturale din Uniunea Europeană. Normal că deranjăm! Aşa că, citând din Donald Trump, îi spun atât: «Drill, Sebi! Drill!»”, a declarat premierul.
Horoscop rune luna martie 2025: Mihai Voropchievici îi surprinde pe Gemeni, Raci și Pești
Vecina mea a refuzat să curețe după ce a folosit grătarul meu — a doua zi, mi-a lipit reguli pentru proprietatea mea pe ușă și a cerut să le respect
”Legionar, nu nazist”. Unul din cei mai cunoscuți sociologi dă verdictul despre salutul controversat al lui Călin Georgescu
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨