Milorad Dodik, liderul controversat al Republicii Srpska, în centrul tensiunilor din Bosnia și Herțegovina

Data actualizării: 27 martie 2025

Milorad Dodik, liderul Republicii Srpska, o regiune autonomă din Bosnia și Herțegovina, se află în centrul unui scandal politic care a generat tensiuni majore în țara balcanică. Acuzat de atacarea ordinii constituționale, Dodik a părăsit țara, sfidând un mandat de arestare internațional emis pe numele său.

Trecutul și ascensiunea lui Dodik

Milorad Dodik a modelat agenda politică națională a Bosniei și Herțegovina timp de aproape trei decenii. În vârstă de 66 de ani, Dodik a ocupat funcții guvernamentale de conducere în Republica Srpska și, potrivit criticilor săi, a adâncit diviziunile etnice dintre sârbii și croații creștini și bosniacii musulmani. Într-un discurs recent, el a provocat poliția de stat să vină și să îl aresteze, declarație care a sporit temerile că țara balcanică ar putea aluneca din nou în tipul de tensiuni etnice care au dus la război în anii 1990.

De la reformator la naționalist

Înainte de a îmbrățișa retorica naționalistă, Dodik a fost văzut ca un aer proaspăt în politica bosniacă. La începutul carierei sale, care a început într-o mișcare pro-reformă chiar înainte de prăbușirea fostei Iugoslavii, Dodik a condamnat criminalii de război și a fost în opoziție cu naționaliștii sârbi aflați la putere în parlamentul lor din timpul războiului. Cu toate acestea, după pierderea alegerilor din 2001, Dodik a început să îmbrățișeze retorica naționalistă dragă sârbilor. El a revenit la putere în 2006 și poziția sa cu privire la război s-a schimbat dramatic. A negat că genocidul de la Srebrenița ar fi avut loc vreodată și a minimalizat crimele de război comise de sârbi în Bosnia.


„De-a lungul anilor, după cum i-a convenit din punct de vedere politic… s-a transformat într-un ultranaționalist și separatist”, a declarat Sead Turcalo, profesor de științe politice la Universitatea din Sarajevo.

În acest timp, politica lui Dodik a devenit din ce în ce mai naționalistă și pro-rusă. Timp de 10 ani, el a cerut ruperea de Bosnia și unirea cu Serbia. Dodik a fost acuzat oficial de două ori de abuz în serviciu și chiar inculpat pentru spălare de bani împreună cu un grup de aliați apropiați, însă acuzațiile au fost retrase din lipsă de probe.

Citește și:

Recent, Dodik a răspuns la condamnarea la închisoare primită în februarie ordonând adoptarea unor legi care interzic sistemului judiciar și poliției de stat să opereze în regiunea sârbă. Curtea Constituțională a Bosniei a suspendat legislația și a calificat-o drept un atac la adresa ordinii constituționale. Nu este clar ce se va întâmpla acum cu Dodik, care speră că președintele american Donald Trump va fi mai înțelegător cu separatismul său.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨