Frunzele de varză absorb toate bolile din organism – Iată care sunt cele mai eficiente tratamentele externe cu varză

Data actualizării: 31 martie 2025

Frunzele de varză au fost folosite de-a lungul timpului ca leacuri naturale pentru o gamă largă de afecțiuni, de la dureri și inflamații, până la probleme de piele sau afecțiuni interne. Aplicate direct pe zonele afectate, aceste frunze par să aibă un efect calmant și de regenerare.

În cazul unei lovituri care duce la umflătură, este suficient să se pună o frunză de varză proaspătă și să fie fixată cu un bandaj peste noapte. Dimineața, sucurile din frunză sunt deja absorbite, iar efectul se simte rapid.

Remediu extern pentru dureri, inflamații și probleme circulatorii

Varza poate fi folosită și în caz de dureri de cap sau probleme cu tiroida. În astfel de situații, frunzele se aplică pe tâmple și pe creștetul capului, fiind acoperite cu o pălărie pentru fixare. În cazul varicelor, metoda este similară: frunzele se pun pe zonele afectate, iar peste ele se adaugă un bandaj. Dacă apare o senzație de arsură, compresa trebuie îndepărtată imediat.


În tratamentele externe, frunzele se folosesc sub formă de cataplasme. Acestea se prepară prin zdrobirea foilor pe o suprafață de lemn și aplicarea lor directă pe piele. Se fixează cu un tifon subțire pentru 2-4 ore pe zi, iar apoi zona se lasă la uscat în aer liber.

Citește și:

Printre cele mai eficiente întrebuințări externe se numără:

  • Cancerul de piele – zilnic se aplică o cataplasmă din frunze proaspăt zdrobite pe zona afectată, peste care se pune o folie de plastic și un bandaj, timp de 4-6 ore.
  • Entorse și luxații – se pun frunze bine zdrobite și se fixează cu bandaj pentru 4 ore zilnic. În primele două zile, este indicat ca deasupra cataplasmei să fie plasate și pungi cu gheață.

„Astfel, timpul de refacere a ligamentelor se scurtează, durerile se atenuează iar pungile cu lichid sinovial care se formează sunt mult mai mici.”

  • Arsuri ușoare sau medii – se fac spălături și se aplică comprese timp de 15 minute, de 2-3 ori pe zi, cu suc proaspăt de varză.

„Astfel, datoriă efectelor antiinfecțioase și cicatrizante ale verzei, rănile se vor vindeca mai repede, iar cicatricile vor fi mai reduse.”

Pentru răni care nu se vindecă ușor, se pot pune comprese cu suc de varză, ținute timp de o oră, apoi se lasă pielea să respire cel puțin o oră fără pansament. La fel ca în cazul arsurilor, această metodă accelerează procesul de regenerare și reduce semnele rămase după vindecare.

Și în cazuri de eczemă sau infecții fungice, cataplasmele cu frunze proaspăt zdrobite sunt recomandate. Se țin pe piele timp de 4 ore, acoperite cu folie și bandaj, apoi se lasă zona să se usuce o oră la aer. Tratamentul se repetă zilnic până la dispariția afecțiunii.

Durerea provocată de reumatism sau gută poate fi atenuată prin aplicarea de două ori pe zi, dimineața și seara, a unor frunze de varză zdrobite, ținute cel puțin două ore.

„Se consumă câte 1-2 pahare de suc proaspăt de varză pe zi, în cure de 40 de zile, urmate de 14 zile de pauză.”

Pentru cei care suferă de astm, un alt mod de a folosi frunzele de varză este aplicarea compreselor pe piept și pe abdomenul superior, dimineața și seara, pentru perioade de 2 până la 4 ore. În cazul nevralgiilor, frunzele pot fi aplicate direct pe zona dureroasă sub formă de comprese.

Este important ca pentru tratamentele externe să se aleagă frunzele cele mai groase și de culoare verde intens, deoarece acestea conțin cea mai mare cantitate de suc benefic. Frunzele trebuie spălate bine înainte de utilizare, iar dacă încep să-și schimbe culoarea în timpul tratamentului, se înlocuiesc imediat cu unele proaspete.

Frunzele de varză, mai mult decât un simplu remediu extern

Pe lângă utilizările externe, varza are și numeroase proprietăți curative interne. Poate ajuta în caz de insomnie, dureri de cap, dar și la întărirea organismului în general. Se recomandă în afecțiuni reumatice, radiculite și răceli, dar și pentru a stimula peristaltismul intestinal și pentru eliminarea toxinelor din sistemul digestiv.

Printre alte întrebuințări, se numără și tratamentele pentru probleme cu glanda tiroidă, boli ale rinichilor și chiar diabet. Varza este recunoscută pentru conținutul său bogat în substanțe antiinflamatoare și antimicrobiene. În plus, conține vitamina B, care joacă un rol important în tratarea ulcerului gastric și duodenal.

„Varza favorizează și vindecarea oaselor și creșterea părului, este un remediu natural suplimentar pentru constipație, colită, infecții intestinale, tuberculoză, obezitate, boli hepatice, nisip și pietre în sistemul urinar și pentru scleroză cardiacă.”

Astfel, frunzele de varză pot fi un ajutor prețios în multe situații, fie că este vorba despre aplicarea lor directă pe piele sau despre consumul sucului proaspăt. Totul depinde de afecțiunea vizată și de modul corect de aplicare.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨