Lovitură cruntă pentru America. Comisia Europeană, ORDIN fără precedent. Va fi fatal pentru Trump

Comisia Europeană se pregătește să răspundă cu măsuri dure după ce fostul președinte american Donald Trump a anunțat pentru 2 aprilie impunerea unor „tarife reciproce” pentru bunuri importate din mai multe state, inclusiv din Uniunea Europeană.
Bruxelles-ul ia în calcul atât măsuri comerciale simetrice, cât și interzicerea accesului unor produse sau servicii americane pe piața europeană, potrivit publicației El País.
UE nu exclude blocarea accesului companiilor americane la proiecte europene
Ca administrator al politicii comerciale pentru cele 27 de state membre, Comisia Europeană pregătește un pachet de ripostă, fără rezerve.
„Nu există linii roșii în catalogul european de represalii”, a declarat o sursă de rang înalt din interiorul Uniunii.
Pe lângă clasicele taxe vamale, executivul european analizează folosirea unui instrument anti-coerciție care ar permite limitarea accesului bunurilor și serviciilor americane, dar și excluderea companiilor din SUA din licitații publice sau proiecte cu finanțare comunitară.
Relațiile comerciale dintre UE și SUA sunt printre cele mai importante la nivel global. Schimburile bilaterale se ridică la 975 de miliarde de dolari, iar balanța comercială este în favoarea Europei cu peste 235 de miliarde de dolari.
Până acum, răspunsurile UE au fost exclusiv comerciale, cum s-a întâmplat și în 2018, în primul mandat al lui Trump.
Totuși, dacă Washingtonul va impune tarife generalizate pe 2 aprilie, UE s-ar putea vedea nevoită să reacționeze în domeniul serviciilor – unde are un deficit de 75,6 miliarde de dolari față de SUA.
Ar putea fi afectate sectoare precum cele digitale, financiare sau de proprietate intelectuală.
Instrumentul anti-coerciție, aprobat recent ca reacție la tensiunile cu China și lecțiile din precedentul mandat al lui Trump, nu a fost încă discutat formal în Consiliul UE pentru Comerț.
Totuși, potrivit surselor citate, acesta se află pe masă, iar susținerea pentru aplicarea sa „modulabilă” este mare, în funcție de ce măsuri vor fi adoptate de Washington.
Pe lângă reacțiile comerciale, Bruxelles-ul caută și soluții diplomatice, printre care încheierea de noi acorduri comerciale, cum este cel cu blocul sud-american Mercosur, dar și actualizarea unor tratate vechi.
Unele voci cer chiar reluarea eforturilor tehnologice blocate în cadrul negocierilor din OCDE.
Nu toți liderii europeni sunt însă de acord cu o abordare agresivă. Franța, Italia și Irlanda au cerut Comisiei Europene mai multă transparență în stabilirea produselor vizate.
Prima listă de tarife de retorsiune, estimată la 26 de miliarde de dolari, include produse simbol precum bourbonul, hainele Levi’s și motocicletele Harley-Davidson – produse deja vizate în anii 2018 și 2021.
Bruxelles-ul a decis să amâne aplicarea lor pentru a permite negocieri atât cu SUA, cât și între statele membre ale Uniunii.
În replică, Donald Trump a amenințat că va introduce o taxă de 200% pentru băuturile spirtoase și vinurile europene, o declarație care a generat îngrijorări la Paris, Roma și Dublin.
Oficialii europeni se tem că unele state membre ar putea încerca să-și protejeze propriile industrii prin acorduri separate, punând în pericol unitatea blocului comunitar.
„Dacă Trump reușește să divizeze UE, jocul este pierdut”, a avertizat un oficial european.
Comisia Europeană a transmis că nu va face concesii ușor.
„Suntem pregătiți să ne apărăm interesele economice. Dacă va fi necesar, vom răspunde ferm, proporțional și în timp util la orice măsură inechitabilă a SUA”, a declarat joi un purtător de cuvânt, după ce Trump a semnat noi tarife de 25% pentru automobile și piese auto din Europa.
Chiar și în acest climat tensionat, UE continuă să lase ușa deschisă pentru dialog.
A fost dispusă la concesii precum scăderea tarifelor pentru unele produse industriale, creșterea importurilor și sprijinirea exporturilor americane de gaz natural lichefiat.
Până acum, însă, aceste deschideri nu au dus la rezultate concrete.
Într-o ultimă încercare de a calma spiritele, comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, împreună cu șeful de cabinet al Ursulei von der Leyen, Björn Seibert, au mers recent la Washington pentru discuții cu oficiali americani de rang înalt.
Deși întâlnirea părea promițătoare, decizia lui Trump de a introduce noi tarife pentru automobilele europene a fost considerată un pas înapoi.
Ulterior, în cercurile apropiate fostului președinte american, Europa a fost caracterizată drept „profitoare” și „jalnică”, conform unor informații obținute de publicația The Atlantic.
Cei care au negociat în trecut cu administrația Trump, atât în Europa, cât și în Canada, spun că spațiul de negociere este foarte limitat.
Deciziile sunt luate personal de Trump, deseori imprevizibil și chiar în contradicție cu acordurile deja încheiate.
Bruxelles-ul se așteaptă ca SUA să introducă tarife de aproximativ 20% pentru produse europene și să accepte discuții doar după implementarea acestora.
Trump a acuzat în repetate rânduri UE că „trasează reguli incorecte” pentru americani și a afirmat chiar că Uniunea a fost creată pentru a „bloca” interesele Statelor Unite.
În acest context, Uniunea Europeană accelerează pregătirile.
Se lucrează intens la identificarea produselor ce ar putea fi taxate, se evaluează riscurile și se caută o linie comună pentru răspuns.
Un moment decisiv este așteptat după data de 2 aprilie, când, pe 7 aprilie, miniștrii comerțului din toate statele membre se vor întâlni la Luxemburg pentru a decide în ce direcție vor merge relațiile comerciale ale UE cu SUA și China.
Horoscop rune luna martie 2025: Mihai Voropchievici îi surprinde pe Gemeni, Raci și Pești
Vecina mea a refuzat să curețe după ce a folosit grătarul meu — a doua zi, mi-a lipit reguli pentru proprietatea mea pe ușă și a cerut să le respect
”Legionar, nu nazist”. Unul din cei mai cunoscuți sociologi dă verdictul despre salutul controversat al lui Călin Georgescu
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨