Premierul israelian Benjamin Netanyahu vizitează Ungaria în ciuda mandatului de arestare CPI

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a sosit joi în Ungaria, încălcând mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI), la invitația aliatului său loial, Viktor Orban. „Bine ați venit la Budapesta”, a scris pe Facebook ministrul Apărării, Kristof Szalay-Bobrovniczky, care l-a întâmpinat pe liderul israelian la aeroportul din Budapesta.
Prima vizită în Europa după începutul războiului din Gaza
Aceasta este prima vizită a lui Netanyahu în Europa de la începutul războiului din Gaza, în octombrie 2023. După onorurile militare de la palatul prezidențial, Netanyahu va fi primit de omologul său pentru discuții, urmate de o conferință de presă. Aceasta va fi o oportunitate de a mobiliza sprijinul maghiar pentru planul președintelui american Donald Trump de a prelua controlul asupra Fâșiei Gaza și de a-i expulza pe locuitorii acesteia.
După anunțarea în noiembrie 2024 de către CPI a mandatului său de arestare pentru crime de război și crime împotriva umanității în Fâșia Gaza, Benjamin Netanyahu a fost în Statele Unite, dar niciodată încă într-un stat parte la jurisdicția cu sediul la Haga.
Netanyahu își dorește să își recapete capacitatea de a călători oriunde dorește, a declarat Moshe Klughaft, consultant și fost consilier al liderului israelian. Prin această vizită, el pregătește terenul pentru normalizarea călătoriilor sale viitoare, poate în Germania, unde viitorul cancelar Friedrich Merz i-a garantat că va putea veni fără griji.
Ungaria nu respectă deciziile CPI
Viktor Orban l-a invitat imediat ce a aflat vestea CPI, declarându-se „șocat de o decizie rușinoasă”. În schimb, Netanyahu a lăudat „claritatea morală” a Ungariei. Curtea a reamintit „obligația legală” a Budapestei și „responsabilitatea sa față de celelalte state părți” de a executa deciziile. „Dacă statele au îngrijorări cu privire la cooperarea lor cu Curtea, ele o pot consulta”, a subliniat purtătorul său de cuvânt, Fadi El Abdallah.
Ungaria a semnat Statutul de la Roma, tratatul fondator al CPI, în 1999, și l-a ratificat doi ani mai târziu, în timpul primului mandat al lui Viktor Orban. Dar nu a validat convenția asociată pe motive constituționale și, prin urmare, susține că nu este obligată să respecte deciziile Curții Internaționale de Justiție.
În timp ce guvernul ungar flutură în mod regulat ideea de a părăsi o instituție considerată „părtinitoare din punct de vedere politic”, acesta este acum gata să facă pasul cel mare, călcând pe urmele lui Donald Trump, care, în februarie, a impus sancțiuni Curții pentru ceea ce a descris drept „acțiuni nelegitime și lipsite de fundament care vizează America și aliatul nostru apropiat, Israelul”.
Absența lui Benjamin Netanyahu de la Ierusalim intervine într-un moment de mari turbulențe interne, acesta fiind angajat într-o luptă cu Curtea Supremă, care a înghețat decizia guvernului de demitere a actualului șef al Shin Bet.
Horoscop rune luna martie 2025: Mihai Voropchievici îi surprinde pe Gemeni, Raci și Pești
Vecina mea a refuzat să curețe după ce a folosit grătarul meu — a doua zi, mi-a lipit reguli pentru proprietatea mea pe ușă și a cerut să le respect
”Legionar, nu nazist”. Unul din cei mai cunoscuți sociologi dă verdictul despre salutul controversat al lui Călin Georgescu
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨