Germania reconsideră energia nucleară: populația susține reactivarea centralelor

Mai mult de 50% dintre cetățenii germani susțin reactivarea centralelor nucleare închise, conform unui sondaj recent. În aprilie 2023, Germania a renunțat la energia nucleară, închizând definitiv ultimele trei centrale nucleare.
Sondajul arată o schimbare de atitudine
Sondajul online, comandat de portalul Verivox și realizat de institutul de cercetare a opiniei publice Innofact, a colectat răspunsuri de la 1.007 participanți între 27 și 31 martie. Rezultatele indică o diferență puternică de opinie pe acest subiect, cu 55% dintre respondenți care susțin reactivarea centralelor nucleare, 36% care sunt împotriva energiei nucleare și 9% indeciși.
Blocul conservator CDU/CSU, care urmează să formeze următorul guvern sub conducerea lui Friedrich Merz, a arătat interes pentru posibilitatea redeschiderii centralelor nucleare recent închise. Potrivit sondajului, 32% dintre respondenți susțin redeschiderea centralelor și chiar construirea unora noi, în timp ce 22% sunt în favoarea reactivării celor mai recent închise centrale nucleare.
Impactul dezastrului nuclear Fukushima
Germania a fost profund alarmată de dezastrul nuclear din martie 2011 de la centrala nucleară Fukushima din Japonia. Cancelarul de atunci, Angela Merkel, a anunțat o eliminare treptată a energiei nucleare în țară. Planul inițial prevedea o eliminare completă a energiei nucleare până la sfârșitul anului 2022, însă acesta a fost amânat din cauza crizei energetice declanșate de invazia Rusiei în Ucraina.
Pe de altă parte, folosirea energiei regenerabile continuă să aibă un sprijin tot mai mare în Germania, 57% din cei chestionați susținând continuarea investițiilor masive în acest domeniu, în timp ce doar 17% s-au opus acestei direcții.
Horoscop rune luna martie 2025: Mihai Voropchievici îi surprinde pe Gemeni, Raci și Pești
Vecina mea a refuzat să curețe după ce a folosit grătarul meu — a doua zi, mi-a lipit reguli pentru proprietatea mea pe ușă și a cerut să le respect
”Legionar, nu nazist”. Unul din cei mai cunoscuți sociologi dă verdictul despre salutul controversat al lui Călin Georgescu
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨