Efectul Duterte: Precedentul care ar putea aduce lideri mondiali în fața tribunalului de la Haga

Data actualizării: 1 iulie 2025

Arestarea fostului președinte filipinez Rodrigo Duterte în luna martie a provocat o undă de șoc în întreaga lume și a aruncat o lumină nouă asupra posibilității ca și alți lideri mondiali să fie chemați în fața Curții Penale Internaționale (CPI). Duterte, care a fost dus în Olanda pentru a răspunde pentru presupuse crime împotriva umanității, a fost mult timp sub observație din cauza unei represiuni brutale împotriva drogurilor. Cu toate acestea, detenția sa a surprins pe mulți experți.

Un precedent important

Arestarea lui Duterte este semnificativă, întrucât ar putea stabili un precedent pentru viitoarele procese ale altor lideri căutați de instanță, oricât de puțin probabile ar fi. Printre aceștia se numără președintele rus Vladimir Putin și premierul israelian Benjamin Netanyahu. Cu toate acestea, mulți factori politici pot face extrem de dificilă executarea unui mandat de arestare.


„Precedentul creat aici – poate nu acum, dar în generațiile viitoare – ne va permite să vizualizăm cum arată justiția pentru liderii de cel mai înalt rang ai țărilor care comit astfel de infracțiuni.” – Gregory Gordon, profesor de drept penal internațional la Peking University School of Transnational Law

Putin și războiul din Ucraina

În martie 2023, CPI a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin și al oficialului rus Maria Lvova-Belova pentru un presupus plan de deportare a copiilor ucraineni în Rusia. Aceste acuzații au fost primele formulate oficial de CPI împotriva unor oficiali ruși de la invazia la scară largă a Kremlinului în Ucraina, care a început în 2022.

Orice oficial rus acuzat ar trebui fie să fie predat de Moscova, fie arestat în afara Rusiei, a declarat Leila Sadat, profesor de drept penal internațional la Universitatea Washington. Cu toate acestea, șansele ca Putin să fie arestat sunt relativ mici, având în vedere strânsoarea sa fermă asupra puterii și straturile de protecție.

Citește și:

Netanyahu, Hamas și războiul din Gaza

CPI a emis mandatul pentru Netanyahu în noiembrie 2024, citând acuzații de crime de război și crime împotriva umanității comise în timpul războiului Israelului împotriva Hamas în Gaza. Mandatele istorice au făcut din Netanyahu primul lider israelian citat de o instanță internațională pentru presupuse acțiuni împotriva palestinienilor în conflictul arabo-israelian care durează de peste șapte decenii.

Israelul nu este membru al CPI și nu recunoaște jurisdicția CPI, nici nu onorează mandatele internaționale emise de instanță și probabil că nu ar preda cetățeni israelieni pentru urmărire penală. Cu toate acestea, spre deosebire de Rusia, Israelul este o democrație funcțională, cu o lungă istorie de tranziții pașnice între guvernele alese.

În ciuda criticilor și a obstacolelor politice, arestarea lui Duterte arată că executarea unui mandat de arestare este posibilă, chiar și în cazul unor lideri de rang înalt. Acest lucru ar putea stabili o bază pentru combaterea culturii impunității și asigurarea responsabilității pentru liderii de stat care comit crime internaționale.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨