Estonia acuza Ungaria de alianta cu Putin si prevede pierderea dreptului de vot in UE

Ministrul estonian de Externe, Margus Tsahkna, a facut o declaratie controversata in care sustine ca Ungaria face parte din echipa lui Putin si nu din cea europeana. Aceasta acuzatie vine in contextul in care Ungaria mentine relatii pozitive cu Rusia, in contrast cu alte state membre ale Uniunii Europene.
Ungaria si Rusia: o relatie controversata
La sfarsitul lunii martie, ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a vizitat Moscova pentru a discuta despre continuarea cooperarii economice intre cele doua tari. Acest gest nu a fost privit cu ochi buni de catre alte state membre ale UE, care au o pozitie mai critica fata de Rusia.
Tsahkna a solicitat infiintarea coalitiei bunavointei, astfel incat Ungaria sa nu poata abuza de puterea sa de vot in institutiile care necesita consimtamantul unanim.
De asemenea, ministrul estonian a sugerat ca privarea Ungariei de dreptul sau de vot in UE este o posibilitate tot mai apropiata. Aceasta afirmatie se bazeaza pe Articolul 7 din Tratatul privind Uniunea Europeana, care prevede posibilitatea retragerii dreptului de vot al unui stat membru daca statutul de membru pune in pericol securitatea Europei si a celorlalti membri.
Ungaria si sanctiunile UE impotriva Rusiei
Ungaria a fost de mai multe ori in opozitie cu UE, fiind impotriva sanctiunilor UE impotriva Rusiei si impotriva ajutorului UE pentru Ucraina. De asemenea, noul guvern german, condus de alianta conservatoare CDU/CSU a lui Friedrich Merz, doreste ca UE sa adopte masuri mai dure pentru a pedepsi tarile care incalca principiile fundamentale ale blocului. In acest context, se pare ca pozitia Ungariei este tot mai izolata pe scena europeana.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨