Europa a înregistrat cea mai caldă lună martie din istorie, depășind recordul din 2024

Europa a cunoscut un record climatic în luna martie a acestui an, aceasta fiind cea mai caldă martie înregistrată vreodată. Schimbările climatice continuă să împingă temperaturile la niveluri neîntâlnite. Conform datelor emise de Serviciul Copernicus privind Schimbările Climatice (C3S) al UE, martie 2025 a depășit recordul anterior stabilit în 2024.
Temperaturi fără precedent
Pe planeta noastră, martie 2025 a fost a doua cea mai caldă lună martie înregistrată vreodată, fiind depășită doar de martie 2024. Aceasta a continuat o perioadă de căldură extraordinară, în care 20 din ultimele 21 de luni au avut o temperatură medie globală cu peste 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Anul 2024 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată pe planetă.
Temperatura medie globală din martie a fost cu 1,6 grade Celsius mai mare decât în perioada preindustrială. Înregistrările de temperatură ale C3S datează din 1940 și sunt verificate încrucișat cu date globale ce merg până în 1850.
Fenomene extreme
Europa a fost afectată și de fenomene extreme, atât în ceea ce privește ploile abundente, cât și seceta. Luna trecută, în Europa „multe regiuni au înregistrat cea mai uscată lună martie din istorie, iar altele cea mai ploioasă lună martie din cel puțin ultimii 47 de ani”, a declarat Samantha Burgess, coordonatoare strategică la Centrul European pentru Prognoze pe Termen Mediu.
„Faptul că suntem încă la 1,6C peste nivelul preindustrial este într-adevăr remarcabil”, a declarat Friederike Otto de la Institutul Grantham pentru schimbări climatice şi mediu din cadrul Imperial College din Londra. „Ne aflăm în plină criză a schimbărilor climatice provocate de om”.
Schimbările climatice nu se referă doar la creşterea temperaturilor, ci şi la efectul în lanţ al întregii călduri suplimentare care este reţinută în atmosferă şi în mări de gaze cu efect de seră precum dioxidul de carbon şi metanul. Mările mai calde înseamnă o evaporare mai mare şi o umiditate mai mare în atmosferă, provocând ploi torenţiale mai puternice şi alimentând ciclonii cu energie, dar afectând şi regimul precipitaţiilor la nivel mondial.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨