Politica lui Trump privind taxele vamale ar putea destabiliza economia globală

Donald Trump, președintele american, a provocat haos și teamă pe piața mondială prin războiul său comercial, determinându-i pe mulți să se întrebe care vor fi consecințele pe termen lung ale acestei politici.
Trump nu cedează
În ciuda presiunilor interne și internaționale, Trump a rămas ferm în decizia de a nu-și retrage taxele vamale. El a declarat luni că este deschis la discuții comerciale cu puteri precum Japonia și Israel, dar a amenințat că va ridica tarifele pentru China la peste 100%. Aceasta ar putea duce la creșteri masive de prețuri pentru cumpărătorii americani de iPhone-uri, computere și jucării.
„Nimeni în afară de mine nu ar face asta”, a declarat Trump reporterilor. „Avem ocazia să schimbăm structura țării noastre. Avem oportunitatea de a reseta masa comerțului.”
Implicații economice
Refuzul președintelui american de a ceda înseamnă că riscurile ca politicile sale să declanșeze o pierdere a încrederii economice globale și o inflație galopantă vor crește. Aceasta ar putea include chiar „iarna nucleară economică” invocată duminică de șeful fondului speculativ Bill Ackman.
Această politică a lui Trump pare să zădărnicească speranțele unor observatori – inclusiv ale unor senatori republicani – că acesta încearcă pur și simplu să creeze pârghii pentru a obține condiții comerciale mai bune pentru SUA. Însă, judecând după comentariile sale, negociatorii comerciali străini vor bate la uși închise dacă vor căuta pacte tradiționale, care să permită fiecărei părți să pretindă că a ieșit victorioasă din acest joc.
Între timp, o mână de senatori republicani au semnat pentru un proiect de lege care ar retrage autoritatea comercială de la președinte către Congres, într-o ruptură rară cu liderul lor de partid. Dar liderul majorității republicane din Senat, John Thune, a declarat luni că nu va prezenta această măsură, deoarece nu are nicio șansă de a fi aprobată în Camera republicană.
Impactul pe termen lung
Unii experți sunt îngrijorați de impactul pe termen lung al acestei politici. Goldman Sachs, de exemplu, și-a mărit luni evaluarea probabilității unei recesiuni de la 35% la 45%.
Aceste politici comerciale ar putea avea un impact semnificativ asupra economiei SUA, dar și asupra economiilor altor țări. În timp ce unii cred că aceste măsuri vor ajuta la protejarea industriei americane, alții sunt îngrijorați că acestea vor duce la o recesiune auto-provocată și vor avea un impact negativ asupra relațiilor comerciale ale SUA cu alte țări.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨