44.000 de gospodării vor avea acces la gaze naturale până la sfârșitul anului 2026

Data actualizării: 9 aprilie 2025

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a semnat actele adiţionale la 18 proiecte ce vizează extinderea, modernizarea şi conversia reţelelor de transport şi distribuţie a gazelor naturale. Aceste proiecte vor asigura finanţarea necesară pentru a fi finalizate cel mai târziu la sfârşitul anului 2026.

Impactul proiectelor

Datorită acestor proiecte, 44.000 de gospodării vor avea acces la gaze naturale, reducând astfel dependenţa de lemne pentru încălzire şi contribuind la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Peste 44.000 de familii vor avea gaz în casă datorită faptului că am reuşit, după un an şi jumătate, să deblocăm aceste 18 proiecte esenţiale.

a declarat ministrul Marcel Boloş.


Rezultatele proiectelor

Cele 18 proiecte vor avea ca rezultat faptul că 44.238 de gospodării vor fi racordate la infrastructura modernă de distribuţie a gazelor naturale, iar 71.528 persoane îşi vor încălzi locuinţele cu gaze naturale. Prin aceste proiecte, va fi extinsă reţeaua de transport şi distribuţie a gazelor naturale pe o lungime de aproape 840 de kilometri. De asemenea, 44 de unităţi administrativ-teritoriale vor fi sprijinite pentru a avea reţea de transport şi distribuţie a gazelor naturale. Iniţial, cele 18 proiecte au fost finanţate din Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 în cadrul axei prioritare 8 – Sisteme inteligente şi sustenabile de transport al energiei electrice şi gazelor naturale. Pentru 18 contracte aflate în derulare, beneficiarii proiectelor au solicitat etapizarea, însă acestea nu au putut fi preluate pentru finanţare în cadrul Programului Dezvoltare Durabilă 2021-2027. Soluţia pentru finalizarea şi operaţionalizarea acestor proiecte, preluate între timp de către Administraţia Fondului pentru Mediu, a fost reglementată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2025 prin care cele 18 proiecte sunt preluate de MIPE, iar finanţarea este asigurată din Fondul pentru Mediu. Actele adiţionale aferente celor 18 contracte de finanţare au fost semnate de reprezentanţii următoarelor UAT-uri: Comuna Şimian, Comuna Coţofăneşti, Comuna Remetea, Comuna Dăneşti, Comuna Ozun, oraşul Murfatlar, Comuna Poarta Albă, Comuna Nojorid, Municipiul Brad, Comuna Crişcior, Comuna Baia de Criş şi Comuna Baru.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨