Decizia lui Marcel Ciolacu face înconjurul României. Schimbări majore

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că România continuă să atragă investiții importante, în ciuda climatului economic internațional complicat.
Un concern german din domeniul aeronauticii urmează să deschidă o fabrică în România, unde se vor produce componente pentru avioane de pasageri. Compania a ales țara noastră datorită poziției strategice între Est și Vest, accesului bun la furnizori și forței de muncă bine pregătite.
Investiții în infrastructură și începerea forajului metroului spre Otopeni
Pe partea de infrastructură, Ciolacu a menționat că se accelerează ritmul proiectelor atât în București, cât și în alte orașe. A fost lansat forajul pentru tunelul metroului care va lega Capitala de Aeroportul Otopeni, proiect a cărui idee datează de peste două decenii.
„Vreau să vă reamintesc, în ceea ce priveşte metroul, din câte îmi aduc eu aminte, a de fost semnat de către preşedintele Emil Constantinescu în anul 1999. Ca să vedem cât timp a durat până am început străpungerea. Şi îmi amintesc bine, parcă un ministru al Transporturilor a şi anulat această investiţie.”
În același timp, sunt aprobate proiecte pentru centuri ocolitoare la Baia Mare și Cluj. La Baia Mare, investiția se ridică la 3,2 miliarde de lei pentru o centură de aproape 32 de kilometri. La Cluj, proiectul este mai amplu și se va derula în două etape. Centura metropolitană va avea 42 de kilometri și este estimată la peste 9 miliarde de lei.
„La Baia Mare, centura va avea aproape 32 de kilometri, o investiţie de 3,2 miliarde de lei. La Cluj, centura metropolitană are 42 de kilometri, este un proiect extrem de complex, în două etape, estimat la peste 9 miliarde de lei.”
Guvernul analizează în prezent și un mecanism pentru acordarea de împrumuturi avantajoase din Trezorerie, în valoare totală de 1,5 miliarde de lei. Scopul este de a debloca proiecte aflate în impas și de a atrage fonduri europene consistente.
„Cu aceşti bani, premierul susţine că s-ar putea obţine finalizarea unor investiţii care vor aduce în România peste un miliard de euro din fonduri europene.”
Premierul a vorbit și despre o problemă veche a sistemului educațional: toaletele din curtea școlilor. Guvernul alocă 14,5 milioane de lei pentru ca, din toamnă, toate unitățile de învățământ să aibă grupuri sanitare moderne.
„Punem punct unei realităţi triste din educaţia românească. Alocăm 14,5 milioane de lei pentru ca, la începutul noului an şcolar, în toamnă, să nu mai existe unităţi de învăţământ cu toalete în curte. Mai sunt 175 de şcoli în asemenea situaţie şi nu putem vorbi cu adevărat de o Românie Educată fără a rezolva definitiv acest simbol al blocării în trecut.”
Tot în ședința de Guvern, s-a discutat și despre împăduriri, un alt domeniu unde se anunță măsuri concrete. Se majorează cu 40% prima anuală pentru proprietarii de terenuri care participă la programele de împădurire sau reîmpădurire din PNRR.
„Susţinem şi cea mai importantă creştere a suprafeţei împădurite din România, printr-o soluţie simplă: majorăm cu 40% prima anuală acordată deţinătorilor de terenuri pe care sunt efectuate împăduriri sau reîmpăduriri prevăzute în PNRR.”
Obiectivul prezentat este unul ambițios: aproximativ 28.000 de hectare împădurite până la finalul anului 2026.
„Obiectivul nostru este ca, la sfârşitul lui 2026, să împădurim circa 28 de mii de hectare.”
Toate aceste declarații vin într-un context în care Guvernul încearcă să transmită un semnal de stabilitate și continuitate în investiții, atât în infrastructură, cât și în educație și mediu, cu accent pe atragerea de fonduri europene și sprijinirea comunităților locale.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨