Sorin Bontea, reţetă de drob de miel pentru masa de Paşte 2024. Evită această greşeală dacă nu vrei ca preparatul să se sfărâme

Data actualizării: 11 aprilie 2025

Sorin Bontea a prezentat pas cu pas cum pregătește drobul de miel pentru masa de Paște din 2024, alegând o metodă diferită față de cea clasică. În loc să fiarbă organele, bucătarul preferă să le înăbușe, pentru un gust mai intens.

„Eu nu fierb organele, o să le înăbuș, dar prima dată încep cu ceapa. Apoi o să tai organele cuburi, nevasta mea face drobul cu organele fierte, mie îmi plac mai mult înăbușite, parcă au mai mult gust, dar nu este greșit nici invers, cum vă e mai ușor și după preferințe, dar eu zic să încercați rețeta asta să vedeți ce bună e”, a explicat chef-ul într-un videoclip postat pe Youtube.

Trucuri importante pentru un drob perfect

Prepararea începe cu călirea cepei, care se face separat de restul ingredientelor. Chef Bontea folosește o cratiță mare și 200 ml de ulei de floarea-soarelui pentru a găti organele, pe care le lasă să scadă, adăugând sare și piper.

  • Organe de miel (ficat, plămâni, inimă, rinichi – cantitatea nu este specificată exact)
  • Ceapă (se călește separat – cantitatea nu este precizată exact)
  • Ulei de floarea-soarelui:
    • 200 ml pentru înăbușirea organelor
    • 150 ml pentru călirea cepei
  • Ouă (pentru legarea compoziției – numărul nu este precizat)
  • Sare
  • Piper
  • Prapure de miel (pentru învelirea drobului)


Organele nu sunt complet gătite în această etapă, deoarece vor fi introduse ulterior și în cuptor.

Citește și:

„Mă apuc să înăbuș organele și să călesc ceapa. Am o cratiță mai mare, în care pun uleiul, după care organele. Am pus 200 ml de ulei de floarea soarelui. Adaug sare și pier și le las să scadă. Organele nu sunt 100% gătite, pentru că le bag și la cuptor”, a precizat el.

După ce s-au răcit, organele sunt tocate și amestecate într-un bol cu ceapa călită, ouă, sare și piper.

Chef-ul atrage atenția asupra unui aspect esențial: consistența drobului. Dacă amestecul este prea moale, drobul nu va putea fi tăiat cum trebuie după coacere.

„Ceapa o călesc separat, în 150 ml ulei de floarea soarelui. Las organele să se răcească, înainte să le toc. Apoi, adaug ceapa, ouăle, sare și piper (n.r. peste carnea tocată) și dacă mai e nevoie și mi se pare prea uscat, mai adaug niște suc de la organe. Ideea la drob este consistența, dacă îl faci foarte moale, nu îl poți tăia. Atunci când se gătește și mai scade, se mai sărează, de asta trebuie să fiți atenți la sare.”, a explicat Bontea.

După ce compoziția a fost omogenizată, Sorin Bontea pregătește prapurele și tăvile pentru coacere. Cuptorul este deja încins, iar drobul urmează să fie introdus pentru aproximativ 30 de minute, la 180 de grade Celsius.

„Compoziția este gata, îmi pregătesc prapurele, tăvile în care pregătesc drobul, cuptorul este încins deja. L-am pus la 180 de grade, 30 de minute, să văd dacă e gătit așa cum îmi place mie.”, a spus acesta.

Metoda propusă de Bontea diferă ușor de rețetele clasice de drob, însă pune accentul pe gust și pe obținerea unei texturi care să permită felierea ușoară după coacere.

De asemenea, bucătarul folosește mai puțin ulei la ceapă (150 ml), comparativ cu cel folosit pentru organe (200 ml), și sfătuiește ca ingredientele să fie bine răcite înainte de a fi amestecate, pentru a obține o compoziție omogenă.

Drobul astfel pregătit nu doar că are un gust mai pronunțat, dar este și mai ușor de porționat. În plus, metoda de înăbușire a organelor oferă un avantaj celor care nu apreciază gustul specific lăsat de fierbere.

În videoclipul său, Bontea nu a omis niciun pas și a oferit indicații clare pentru ca oricine să poată prepara acest aperitiv tradițional în condiții optime, chiar și fără prea multă experiență în bucătărie.

Chef-ul nu a indicat cantități exacte pentru carne sau ouă, lăsând libertatea fiecăruia să ajusteze rețeta după preferințe.

Însă a insistat asupra detaliilor tehnice – precum consistența compoziției, timpul de coacere și temperatura ideală – aspecte esențiale pentru reușita drobului.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨