Ce sa nu pui niciodata in cozonaci. Nu vor mai iesi pufosi. Secretul dezvaluit de “Regina cozonacilor”.

Data actualizării: 16 aprilie 2025

Mariana Murariu, cunoscută drept „Regina cozonacilor”, pregătește sute de cozonaci în doar două zile înainte de sărbători și spune că secretul unui cozonac reușit stă în respectarea strictă a rețetei și în pasiunea pentru gătit.

„De sărbători, fac 400 – 500 de cozonaci în două zile. Ador bucătăria. Și când sunt supărată, eu intru în bucătărie și uit de toate necazurile”, povestește Mariana.

Spune că în cei peste 30 de ani de experiență, a învățat să se adapteze, deoarece:

„Tot ce am învățat eu acum 30 de ani nu mai este valabil astăzi. De aceea trebuie să învăț tot timpul, să fiu în ritm cu cerințele clienților. Așa este în bucătărie: apare tot timpul ceva nou”.

Secretele unui cozonac reușit: ingrediente bune, temperatură constantă și multă răbdare


Pentru ca aluatul să iasă pufos și aromat, ingredientele trebuie să fie de calitate superioară și păstrate la temperatura camerei înainte de a fi folosite.

Citește și:

„În primul rând, toate ingredientele trebuie să fie de cea mai bună calitate. Dacă se răcește coca, nu mai crește. Eu apreciez după culoare: coca trebuie să fie galben-aurie”, explică Mariana.

Un alt aspect esențial este frământatul:

„Eu bat coca, o frământ până curge apa pe mine. Rețeta trebuie respectată cu sfințenie. Se folosesc cantități stabile”.

Umplutura poate varia, dar trebuie aleasă cu grijă:

„Umplutura poate fi foarte diferită: cu bezea, nucă de foarte bună calitate, rahat, stafide, ciocolată și chiar și vișine. Eu respect aceste reguli, iar cozonacii pe care îi fac sunt foarte apreciați”, mai spune Mariana.

Ingrediente necesare pentru un cozonac tradițional:

  • 1 kg făină
  • 5 ouă (se folosesc doar gălbenușurile)
  • 250 g zahăr
  • 50 g drojdie
  • 100 ml ulei pentru frământat
  • Laptele (între 250 – 500 ml, după nevoie)
  • Coajă de lămâie și portocală
  • Esențe de rom și vanilie
  • Un praf de sare

Ingrediente pentru umplutură:

  • Zahăr cu cacao
  • Nucă măcinată
  • Rahat
  • Stafide

Toate ingredientele trebuie lăsate la temperatura camerei cu câteva ore înainte de preparare. Camera trebuie să fie caldă, fără curent de aer. Este interzis să deschideți ușa sau fereastra în timpul frământării sau coacerii.

Primul pas în prepararea aluatului este plămădeala.

Se amestecă drojdia cu puțin zahăr, se freacă bine, apoi se adaugă lapte călduț și făină doar cât să se îngroașe amestecul. Laptele nu trebuie să fie nici rece, nici fierbinte.

Dacă plămădeala nu crește, drojdia este compromisă și trebuie înlocuită. Separat, gălbenușurile se bat cu sare, zahăr și esențe.

Făina se pune într-un vas mare. În mijloc se toarnă ouăle și plămădeala crescută. Se amestecă ușor și se adaugă lapte călduț, doar cât este necesar.

Se frământă energic timp de cel puțin 30 de minute, cu mâinile unse cu ulei călduț. Coca se bate și se împăturește până apar bulele de aer.

După frământat, aluatul se lasă „la odihnit” puțin. Se împarte în două bucăți mari, iar fiecare se taie din nou în două. Se întind, se umplu cu amestecul de cacao și nucă, apoi se adaugă rahat sau stafide, după preferințe.

Se rulează și se împletesc două câte două, formând doi cozonaci. Se așază în tăvi tapetate cu hârtie de copt sau unse cu ulei și pudrate cu făină.

Cozonacii se lasă la crescut încă 30 de minute într-un loc cald, apoi se ung cu ou bătut și se presară zahăr.

Se coc aproximativ 45 de minute în cuptor preîncălzit. În primele 30 de minute nu se deschide ușa cuptorului, altfel riscați ca aluatul să se lase.

La final, cozonacii se scot și se lasă la răcit pe un grătar, acoperiți ușor cu un prosop curat.

Mariana Murariu insistă că fiecare pas contează și că nu trebuie grăbit nimic. Temperatura din cameră, calitatea ingredientelor și atenția la detalii sunt cheia unui rezultat reușit.

„Rețeta trebuie respectată cu sfințenie. Se folosesc cantități stabile”, a subliniat ea încă o dată.

Pentru cei care vor să încerce acasă, răbdarea și pasiunea sunt esențiale.

„Repetă pasul și asigură-te că drojdia folosită este proaspătă, iar laptele călduț”, este sfatul Marianei Murariu.

Cozonacul perfect se face cu mâini care frământă cu suflet.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨