Brățara dacică de aur recuperată și expusă la MNIR aparține unui grup necunoscut până acum

Data actualizării: 16 aprilie 2025

O brățară dacică de aur a fost recuperată din zona sitului arheologic de la Sarmizegetusa Regia și a fost prezentată la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR). Fostul manager al MNIR, Ernest Oberlander-Târnoveanu, a declarat că aceasta nu face parte din brățările urmărite până acum, deschizând astfel un nou front de investigație.

Detalii despre brățara dacică recuperată

Brățara descoperită, a paisprezecea de acest fel, aparține unui grup necunoscut până acum. Aceasta nu a fost folosită de nicio persoană și este considerată o brățară brută. În momentul în care era dăruită cuiva, brățara era adaptată la dimensiunile persoanei respective.

Brățara este 100% autentică, a declarat Oberlander-Târnoveanu, deoarece este lucrată cu aceleași tehnici și aceleași unelte ca și celelalte brățări. Acest lucru poate fi observat cu ochiul liber, deschizând o perspectivă pe care până acum nu am bănuit-o: activitatea ilegală de braconaj arheologic și export ilegal continuă.


Brățara cântărește 1.286,70 de grame, fiind cea mai grea brățară recuperată până acum. Brățara este polispiralică, are capetele decorate cu plăci, care se termină cu capete de dragon înaripat. Brățara are lungimea desfășurată de 1,81 m, fiind printre cele mai lungi dintre cele care au fost recuperate.

Citește și:

Proveniența și autenticitatea brățării

Brățara datează din mijlocul celei de-a doua jumătăți a Secolului întâi înainte de Hristos și face parte din seria a doua de dezvoltare cronologică a artei metalelor prețioase la daci. Este, probabil, cea mai tipică bijuterie dacică, care îi deosebește pe daci de orice alte civilizații contemporane.

Procurorul Nadia Ciocoiu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara a dezvăluit faptul că brățara prezentată este o piesă necunoscută anterior autorităților. Fotografia sa nu figura în bazele de date internaționale, iar informațiile despre existența ei au devenit publice abia în momentul recuperării.

Brățara a fost predată, relativ recent, de către un cetățean al unui stat membru al Uniunii Europene, care a cooperat pe deplin cu autoritățile, prin intermediul Poliției Române, în vederea predării piesei către Muzeul Național de Istorie.

Până în prezent, s-au desfășurat numeroase operațiuni de recuperare și repatriere a unor bunuri de patrimoniu înstrăinate ilegal. Ca urmare a acestor acțiuni, Patrimoniul Cultural Național a fost reîntregit cu numeroase bunuri precum: brățări dacice regale din aur, podoabe dacice din argint, monede din aur și argint de tip Koson, două umbo de scuturi de paradă regale dacice din fier, monede grecești din aur de tip Lysimachos, unelte și arme din fier, două tabulae din bronz care conțin legile municipiului Troesmis (jud. Tulcea).

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨