Anunț despre Punctul de PENSIE! Este răsturnare totală de situație. Surpriză pentru Pensionari

Valoarea Punctului de Referință, utilizată pentru calculul pensiilor, a fost majorată începând cu 1 ianuarie 2025 de la 81 de lei la 91 de lei, ceea ce a însemnat o creștere de 12,1%. Totodată, pensionarii care beneficiau de pensia minimă garantată au primit o majorare de 10,4%, suma ajungând astfel la 1.415 lei.
Valoarea punctului de referință se majorează în fiecare an, în luna ianuarie
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat că această majorare este „peste rata inflaţiei”
și a subliniat că „noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanţie fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creştere sustenabilă a veniturilor” .
În același context, oficialul a menționat:
„Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar şi asigură predictibilitate. Contributivitatea şi stabilitatea în muncă sunt răsplătite mai bine. Noua lege a adus echitate, deoarece la muncă şi contribuţii egale şi pensiile vor fi egale”
Pe 20 noiembrie 2024 s-a împlinit un an de la adoptarea Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii. Aceasta a reprezentat cea mai amplă reformă din istoria pensiilor din România. Un efect direct al aplicării legii a fost faptul că plafonul de 9,4% din PIB, impus anterior de Comisia Europeană, a fost eliminat din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Legea prevede că valoarea punctului de referință se majorează anual, în luna ianuarie, folosind un calcul care combină rata medie anuală a inflaţiei și 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, indicatori confirmaţi de Institutul Naţional de Statistică. Astfel, pentru 2025, valoarea a ajuns la 91 de lei, pornind de la 81 de lei, cât era la intrarea în vigoare a legii, la 1 septembrie 2024.
În ceea ce privește pensia minimă garantată, aceasta a fost majorată la 1.415 lei, tot de la 1 ianuarie 2025.
Ministerul Muncii a anunțat că aproximativ 19.000 de pensionari nu primiseră până atunci deciziile de recalculare din cauza unor erori în softul utilizat de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Totuși, aceștia au continuat să primească pensia calculată la valoarea din august 2024. Diferențele rezultate în urma recalculării urmau să fie achitate cel târziu în luna decembrie 2024.
Ministrul Simona Bucura-Oprescu a transmis că a cerut CNPP să finalizeze în regim de urgență toate deciziile de recalculare, astfel încât toți pensionarii să își primească drepturile până la finalul anului. Ea a precizat și că
„în aceste zile va trimite Corpul de Control al Ministerului Muncii la Casa Naţională de Pensii Publice pentru a verifica modul în care s-a derulat contractul privind aplicaţia de pensii publice, încheiat de CNPP”
Casa Națională de Pensii Publice recalculase, înainte de intrarea în vigoare a noii legi, un număr de 4.609.830 de pensii din sistemul public. Dintre acestea, 3,8 milioane de pensii (adică 82,56%) au fost majorate. În 84.176 de cazuri, valoarea pensiei a rămas neschimbată, iar în 719.257 de cazuri, pensiile recalculate au rezultat mai mici. În aceste situații, potrivit noii legislații, pensionarii continuau să încaseze pensia în cuantumul anterior recalculării.
Important de menționat este că majorarea anuală din luna ianuarie se aplică exclusiv la pensia recalculată, nu la cea în plată, chiar dacă în unele cazuri aceasta din urmă este mai mare decât cea rezultată după noul algoritm.
Legea 360/2023 a intrat complet în vigoare la 1 septembrie 2024, dar anumite prevederi s-au aplicat chiar de la începutul acelui an. Printre ele se număra și posibilitatea prelungirii activității până la vârsta de 70 de ani, majorarea punctului de pensie și contestarea deciziilor de pensionare în termen de 45 de zile la casele teritoriale de pensii.
Tot în toamna anului 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 127/2024, care a adus modificări Legii 448/2006, privind drepturile persoanelor cu handicap. Această ordonanță, apărută în data de 11 noiembrie, a introdus două măsuri de solidaritate: una pentru pensionarii în plată și alta pentru cei care urmau să se pensioneze.
Pentru pensionarii aflați deja în plată cu un grad grav de handicap – inclusiv cei cu handicap vizual grav sau accentuat – a fost stabilită indemnizația de solidaritate. Aceasta este o prestație socială lunară, calculată în funcție de pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau cuvenită conform legislației anterioare datei de 31 august 2024, și se raportează la indicele social de referință, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut.
În ceea ce privește viitorii pensionari cu handicap grav, accentuat sau vizual grav, aceștia urmau să beneficieze de „puncte de sprijin”, o altă formă de prestație socială, care se acordă pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat în aceste condiții.
Ministrul Simona Bucura-Oprescu a explicat:
„Se menţine acelaşi mecanism ca în cazul majorării valorii punctului de referinţă, dar pe indicatori de asistenţă socială”
Ea a subliniat că sumele acordate prin aceste măsuri vor echivala cu valoarea care s-ar fi adăugat pensiilor în cazul în care ar fi fost incluse în sistemul public.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨