Eforturi internaționale pentru rezolvarea conflictului din Ucraina: Sunt implicate Statele Unite, Rusia și Europa

În contextul eforturilor pentru rezolvarea conflictului din Ucraina, secretarul de stat american, Marco Rubio, a avut o conversație telefonică cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Potrivit Departamentului de Stat, Rubio a transmis dorința președintelui Donald Trump de a pune capăt războiului.
Încurajarea păcii de către Statele Unite
„Președintele Trump și Statele Unite au prezentat acum tuturor părților liniile generale ale unei păci viabile și de durată”, a declarat purtătoarea de cuvânt al Departamentului de Stat, Tammy Bruce. „Primirea încurajatoare la Paris a cadrului american arată că pacea este posibilă dacă toate părțile se angajează să ajungă la un acord”, a spus aceasta. Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că Lavrov i-a spus lui Rubio că Moscova este pregătită să continue efortul comun pentru a elimina „cauzele” crizei ucrainene.
Implicarea europeană în negocieri
Președintele Franței, Emmanuel Macron, i-a găzduit pe Rubio și pe emisarul lui Trump, Steve Witkoff, la Palatul Elysee, în timp ce oficialii europeni și ucraineni au încercat să pledeze cauza Kievului. Discuțiile au reflectat îngrijorarea crescândă a Europei cu privire la deschiderile administrației americane față de Moscova. Rusia a descris reuniunile de la Paris drept o șansă pentru Witkoff de a-i pune la curent pe europeni cu discuțiile privind căutarea unei soluții de pace. Macron s-a străduit să împiedice ca discuțiile bilaterale dintre Statele Unite și Rusia să-i marginalizeze definitiv pe europeni în ceea ce privește viitorul Ucrainei. „Ceea ce este nou este că Statele Unite, Ucraina și europenii s-au întâlnit în jurul aceleiași mese”, a punctat ministrul francez de externe Jean-Noel Barrot. Un consilier de rang înalt al lui Macron a declarat că discuțiile au arătat „o convergență reală” cu privire la obiectivul lui Trump de a pune capăt războiului. Zelenski, președintele Ucrainei, a acuzat China că furnizează arme Rusiei, acesta fiind prima dată când el învinovățește în mod deschis Beijingul de asistență militară directă pentru Moscova. Negociatorii se vor întâlni din nou săptămâna viitoare la Londra. Într-o postare pe X, Hegseth a menționat că a avut o întâlnire „excelentă”, spunând: „Am discutat despre nevoia imperativă a europenilor de a îndeplini un angajament de cheltuieli de apărare de 5% pentru a restabili descurajarea cu forțe convenționale pregătite, letale”. La Paris, oficialii americani au discutat, de asemenea, despre negocierile nucleare cu Iranul. Witkoff este așteptat sâmbătă la Roma pentru o a doua rundă de discuții cu ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, despre programul nuclear iranian. Ambele părți au numit discuțiile de la sfârșitul săptămânii trecute pozitive, recunoscând în același timp că orice acord potențial rămâne îndepărtat.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨