Căscatul frecvent și somnolența, un semnal de alarmă asupra stării de sănătate

Căscatul frecvent și nevoia constantă de a dormi pot fi semnale ale unui deficit sever de somn, cu consecințe grave asupra sănătății. Specialiștii avertizează că somnolența excesivă este asociată cu un risc crescut de accidente, boli cronice și performanțe scăzute la muncă.
Deficitul de somn, o problemă gravă
Specialiștii consideră că somnolența excesivă este un semnal de alarmă care indică un deficit serios de somn, o problemă care te-ar putea pune în pericol fizic și ți-ar putea afecta sănătatea pe termen lung. „Somnolența este o problemă gravă de sănătate, cu consecințe extinse”, a declarat dr. Eric Olson, președintele Academiei Americane de Medicină a Somnului (AASM).
„De la accidente cauzate de conducerea în stare de somnolență până la erori la locul de muncă și riscuri pentru sănătatea pe termen lung, efectele somnolenței excesive în timpul zilei afectează indivizii și societatea în fiecare zi”, a spus Olson.
Lipsa somnului și riscurile asociate
Lipsa unui somn de calitate, de cel puțin șapte-opt ore pe noapte, a fost asociată cu dezvoltarea sau agravarea diabetului, depresiei, bolilor de inimă și de rinichi, hipertensiunii arteriale, obezității și accidentelor vasculare cerebrale. „Având în vedere că o treime dintre adulții americani declară că se confruntă cu somnolență excesivă, este esențial să identificăm intervenții care să o recunoască, să o evalueze și să o trateze”, a adăugat Olson.
Pericolul ascuns al lipsei de somn îl reprezintă microsomnurile – episoade de somn de câteva secunde, fără ca persoana să realizeze. „Creierul tău poate intra pentru două, trei sau zece secunde în microsomn, apoi iese și e posibil să nu-ți dai seama că se întâmplă. Poate fi foarte periculos dacă ești la volan sau faci ceva care implică siguranța”, a explicat dr. Indira Gurubhagavatula, membru al consiliului AASM.
Somnolența poate fi evaluată cu ajutorul unor scale, precum Scala de Somnolență Epworth, care include întrebări despre probabilitatea de a adormi în diverse situații sedentare. Un scor peste 10 este considerat clinic semnificativ.
Stilul de viață contribuie, de asemenea, la somnolență: prea multă cofeină, alcool înainte de culcare, consum de marijuana, lipsa de exercițiu sau condiții de somn inadecvate. Mulți oameni cred greșit că alcoolul sau marijuana ajută somnul. De fapt, ele scad calitatea somnului.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨