Lupta pentru dreptate a unei femei din Coreea de Sud acuzată pentru autoapărare în urma unei tentative de viol

În anii 1960, în Coreea de Sud, o zicală obișnuită spunea că „Femeile trebuie bătute la fiecare trei zile pentru un gust mai bun”. În acest context, Choi Mal-ja, o femeie care a crescut într-un mic oraș din sud-estul țării, s-a trezit în mijlocul unui coșmar când a fost etichetată drept agresoare și închisă pentru vătămare corporală gravă, după ce a mușcat limba unui bărbat care a încercat să o violeze. Astăzi, la 78 de ani, Choi încearcă să își reabiliteze numele și speră că lupta ei va deschide calea pentru alte victime ale infracțiunilor sexuale din Coreea de Sud, o societate profund patriarhală.
Un proces controversat
După ce cererea lui Choi de rejudecare a fost respinsă de instanțele din orașul Busan, aceasta și-a prezentat cazul la Curtea Supremă. Verdictul Curții Supreme a fost în favoarea ei, trimițând cazul înapoi la Busan, unde probele vor fi prezentate în lunile următoare. Experții spun că verdictul ar putea rescrie precedentul juridic stabilit de procesul inițial, cu consecințe de mare amploare pentru alte femei.
„Instanța trebuie să recunoască faptul că hotărârea sa nedreaptă a dat peste cap viața unei persoane și să își asume responsabilitatea cu o judecată corectă acum”, a declarat Choi.
Un act de autoapărare
Într-o seară de primăvară din 1964, Choi, pe atunci o adolescentă, a fost atacată de un bărbat căruia încercase să îi dea indicații. După ce a mușcat 1,5 cm din limba agresorului, a fost amenințată de acesta și prietenii lui. În ciuda argumentului de autoapărare, Choi a fost acuzată de vătămare corporală gravă de procurorii din Busan. În 1965, Choi a fost condamnată la 10 luni de închisoare și doi ani de probațiune, o pedeapsă mai aspră decât cea a agresorului.
Un context social ostil
Până de curând, norma socială în Coreea de Sud era ca femeile să sprijine bărbații din familie. De exemplu, atunci când țara se dezvolta rapid după Războiul din Coreea din 1950-1953, fiicele erau de obicei trimise să lucreze la fabrici pentru a susține financiar educația fraților lor. „Rolul femeilor era perceput ca fiind cărămizi care pun bazele societății (pentru bărbați), mai degrabă decât un subiect al iubirii, astfel încât societatea de atunci nu se gândea la drepturile femeilor atunci când venea vorba de violența sexuală”, a declarat pentru CNN Chung Chin-sung, profesor emerit al departamentului de sociologie de la Universitatea Națională din Seul. În anii 1980, Coreea de Sud era atât de concentrată pe reconstrucția după devastarea războiului, încât lupta pentru drepturile femeilor era considerată „un lux”.
Un precedent important
În 2017, o femeie a fost găsită vinovată de vătămare corporală gravă, la fel ca Choi, pentru că a mușcat limba unui bărbat care ar fi încercat să o violeze. Tribunalul districtual din Incheon a recunoscut parțial vina bărbatului, dar a condamnat-o pe femeie la șase luni de închisoare și doi ani de probațiune. O rejudecare reușită a cazului lui Choi ar putea extinde definiția legitimei apărări și ar putea stabili noi protecții pentru viitoarele victime ale violenței sexuale.
În scrisoarea sa către Curtea Supremă, Choi a afirmat că vechile convingeri care blamează victimele trebuie să se schimbe pentru ca drepturile femeilor să se îmbunătățească în Coreea de Sud. „Cred că femeile vor putea să se protejeze de abuzurile sexuale și să creeze o lume fără violență sexuală numai atunci când instanța va redefini în mod incontestabil victima și făptașul, va recunoaște autoapărarea și va modifica legea învechită”, a scris ea.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨