Lumina Sfântă a fost aprinsă la Ierusalim și urmează să ajungă în România

În Sâmbăta Mare, la Mormântul Învierii Domnului din Ierusalim a avut loc un eveniment de mare însemnătate pentru credincioșii ortodocși din întreaga lume. Sfânta Lumină a fost aprinsă, un semn al Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.
Ce este Lumina Sfântă?
Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, manifestându-se diferit în fiecare an. Deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer și care, în primele minute, nu frige. Această lumină este adusă credincioșilor de Patriarhul Ierusalimului.
Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare. Polițiștii civili, care nu sunt creștini, au rolul de a verifica încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, aceștia îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase.
La momentul potrivit, luminile se sting, ușa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii. După desfășurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. El este controlat de polițiști în prezența martorilor care aparțin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt și pătrunde în prima încăpere, în Capela Îngerului, însoțit – conform tradiției – numai de un arab de religie islamică.
După rugăciune, cei prezenți în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.
Lumina Sfântă în România
Sfânta Lumină va ajunge în întreaga lume, inclusiv în România. Ea va fi primită la Catedrala Patriarhală, în jurul orei 19.00, de către Patriarhul Daniel. Aducerea și oferirea Sfintei Lumini de la Ierusalim tuturor parohiilor din cuprinsul Patriarhiei Române constituie, așadar, atât o mărturie a unității ecleziale, cât și o manifestare a bucuriei pascale împărtășite cu ocazia marelui praznic al Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨