Drumul către sfințenie al arhitectului Antoni Gaudi, creatorul bisericii Sagrada Familia

O carieră în arhitectură poate să nu pară o cale evidentă către evlavie, în afară de faptul că toate clădirile se îndreaptă spre cer. Asociația pentru Beatificarea lui Antoni Gaudí a schimbat însă această percepție. Recent, Papa a lăudat „virtuțile eroice” ale vizionarului arhitect catalan și l-a ridicat la statutul de „venerabil”, al doilea pas pe drumul spre sfințenie.
Miracolul lui Antoni Gaudi
Într-o zi din 2003, Maria Gil Jimenez, o femeie care se simțea foarte rău, a vizitat bazilica Sagrada Familia din Barcelona și a spus o rugăciune la mormântul lui Antoni Gaudí, arhitectul modernist care a proiectat-o. Ea i-a cerut să o ajute să-și găsească un rinichi nou. A doua zi, a contactat-o spitalul. Era disponibil un rinichi. „Dacă acesta nu este un miracol, nu știu ce este”, a mărturisit ea în scris unei asociații care militează din 1992 pentru canonizarea lui Gaudí. „Suntem încântați”, a declarat José Manuel Almuzara, 73 de ani, președintele asociației, despre decizia Papei Francisc. „Gaudí a avut o legătură specială cu creatorul. El și-a dedicat ultimii ani ai vieții construirii unei biserici care trezește inimile tuturor celor care o vizitează.” În timp ce proiecta Sagrada Familia, capodopera sa și cea mai emblematică clădire a Barcelonei, Gaudí, care a fost poreclit la un moment dat „arhitectul lui Dumnezeu” de către un oficial înalt al bisericii, încă mai avea timp să facă o grădină pentru pacienții unui spital de psihiatrie din apropiere și să viziteze muncitorii când erau bolnavi, potrivit The Times.
Drumul către sfințenie
Chiar și cu intervenția recentă a Papei Francisc în favoarea sa, calea către sfințenie nu este niciodată lină. Susținătorii lui Gaudi trebuie să găsească dovezi a două miracole pe care le-a săvârșit înainte de a putea ajunge la următoarea etapă (beatificare) și apoi eventuala sfințenie, un proces care poate dura ani, chiar secole. Chiar și așa, o serie de acte sfinte au fost deja atribuite lui Gaudí, care s-a născut în 1852 și a murit la vârsta de 73 de ani în 1926, când a fost lovit de un tramvai în drum spre spovedanie și dus la un spital de săraci pentru că nimeni nu l-a recunoscut. Aproape un secol mai târziu, el a fost creditat cu protejarea de cataractă, recuperarea obiectelor pierdute și găsirea de locuri de muncă pentru șomeri, conform mărturiei scrise a catolicilor care îi susțin sfințenia. „Oamenii își pun încrederea în el”, a spus Almuzara. „Îi cer să-i ajute pe cei dragi. Unii oameni au pretins, de asemenea, miracole.”
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨