Talibanii au posibilitatea de a numi un ambasador la Moscova în cadrul unei apropieri în curs între Rusia și Kabul

Data actualizării: 24 aprilie 2025

Diplomația rusă a anunțat recent că talibanii ar putea numi un ambasador la Moscova. Aceasta este o nouă măsură care vizează să accelereze o apropiere în curs între Rusia și Kabul, care este izolat pe scena internațională.

Normalizarea relațiilor

Acest anunț vine la o săptămână după ce Curtea Supremă a Rusiei a validat retragerea talibanilor de pe lista Rusiei cu organizații teroriste. Aceasta este o măsură simbolică menită să consolideze relațiile dintre Moscova și regimul de la Kabul, care este izolat pe scena internațională. Rusia a înscris talibanii pe lista sa cu organizații teroriste în anul 2003, deși a primit reprezentanți ai acestora de mai multe ori înainte ca talibanii să preia puterea la Kabul în august 2021. De atunci, delegații ale talibanilor au venit în diferite ocazii la Moscova și au participat acolo la conferințe pe tema soluționării conflictelor din Afganistan.

Guvernul condus de talibani nu a fost recunoscut oficial de nicio țară

Guvernul condus de talibani nu a fost recunoscut oficial deocamdată de nicio țară, în special din cauza situației dezastruoase a drepturilor femeilor din Afganistan. Cu toate acestea, pe lângă Rusia, Pakistanul, China, Iranul și majoritatea țărilor din Asia Centrală mențin de facto relații diplomatice cu autoritățile afgane. Apropierea dintre Moscova și Kabul pare că s-a accelerat după atentatul comis în apropiere de Moscova pe 22 martie 2024, când 145 de persoane au fost ucise într-o sală de concerte de patru teroriști ai grupării Statul Islamic-Khorasan (SI-K), o ramură a grupării Statul Islamic și care este activă mai ales în Afganistan. În iulie 2024, președintele rus Vladimir Putin a declarat că îi consideră pe talibani drept ‘aliați în lupta împotriva terorismului’, iar la sfârșitul anului el a promulgat o lege care permite autorităților ruse să elimine numele unei grupări de pe lista organizațiilor teroriste și interzise în Rusia. Conform actului normativ, interdicția impusă unei organizații poate fi ‘suspendată temporar’ de instanțe din Rusia dacă există ‘dovezi reale’ că o astfel de grupare a încetat să promoveze ‘terorismul’.


Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨