Amintirile nepotului papei Francisc despre unchiul Jorge si lectiile de viata invatate

În familia sa, papa Francisc a fost cunoscut pur și simplu ca „Jorge Mario”, chiar și în timpul celor 12 ani de conducere a Bisericii Catolice. Nepotul papei, José Ignacio Bergoglio, a împărtășit pentru BBC News Mundo cum a trăit aceste momente. „Când Jorge a acceptat papalitatea, am înțeles că viața noastră, așa cum o știam, se va schimba pentru totdeauna”, a mărturisit el.
Unchiul Jorge, figura paternă
Înainte de a deveni primul sud-american care conduce Biserica Catolică, Papa Francisc a fost Jorge Mario Bergoglio, născut într-o familie unită, din clasa de mijloc, în capitala Argentinei, Buenos Aires. Cei doi unchi ai săi, Alberto și Jorge, au devenit figurile paterne care i-au lipsit lui José Ignacio în copilărie. „Jorge știa să fie serios atunci când era nevoie, dar nu și-a pierdut niciodată spontaneitatea sau simțul umorului. A fost un unchi cald, accesibil și l-am iubit profund.”
„Întotdeauna spun că cei doi unchi ai mei, Alberto și Jorge, au devenit figurile paterne care mi-au lipsit atât de mult în copilărie”, a declarat José Ignacio.
José Ignacio își amintește foarte bine ziua în care unchiul său a fost ales papă, un moment care l-a uimit, mai ales după ce respinsese toate speculațiile potrivit cărora Jorge ar putea accede la papalitate. „M-am dus la un prieten de familie pentru o masă și am început să urmărim conclavul. În momentul în care s-a ridicat fumul alb, am început să tremur. Am devenit incredibil de emoționat”, a mărturisit el.
Un telefon de la papa
În mijlocul haosului, cu presa locală și internațională campată în fața ușii lor, telefonul a sunat din nou în jurul orei 21.00. O voce îndepărtată la celălalt capăt al firului a spus pur și simplu: „Alo”. „Cu cine vorbesc?”, am întrebat. „Sunt Jorge, boludo”, a venit răspunsul. „Era papa Francisc, înjurând”, își amintește José Ignacio.
Papa Francisc i-a lăsat un mesaj puternic de a trăi o viață de solidaritate, austeritate, umilință și angajament. De asemenea, el și-a amintit de o conversație din adolescență, când unchiul său era cardinal, remarcând că atunci a primit cel mai bun sfat despre cum să facă lumea un loc mai bun.
„Schimbarea vine din interior, prin angajament”, îi spusese unchiul său. „Dacă ești nemulțumit de poliție, devino polițist și schimb-o din interior. Dacă ești nemulțumit de politică, implică-te în politică. Cu angajament și convingere, putem crea o lume mai bună”
„Cred că aceasta este una dintre cele mai profunde lecții pe care le-am învățat de la el”.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨