Papa Francisc si ultima sa calatorie o ruptura de traditie in Biserica Sfanta Maria Maggiore

Data actualizării: 26 aprilie 2025

Papa Francisc, liderul Bisericii Catolice, care a vizitat peste 60 de tari in timpul papalitatii sale, face o ultima calatorie de la Vatican la Esquilin, una dintre cele sapte coline ale Romei. Aceasta decizie marcheaza o ultima ruptura cu traditia, avand in vedere ca a ales sa fie inmormantat in Biserica Sfanta Maria Maggiore, si nu in Bazilica Sfantul Petru, unde sunt inmormantati majoritatea predecesorilor sai.

Un om al umilintei si simplitatii

Papa Francisc, a carui moarte la varsta de 88 de ani a fost anuntata luni de Vatican, a fost cunoscut pentru umilinta si simplitatea cu care a condus Biserica Catolica. El a evitat o mare parte din fastul traditional al Vaticanului si a optat pentru ritualuri mai simple atunci cand a facut planuri pentru funeraliile si inmormantarea sa. In testamentul sau, el a cerut sa fie inmormantat ‘in pamant, simplu, fara decoratiuni particulare’ si doar cu inscriptia numelui sau papal in latina: Franciscus.

Biserica Sfanta Maria Maggiore – un loc special pentru Papa Francisc

Biserica Sfanta Maria Maggiore, una dintre principalele patru biserici ale crestinatatii din Roma, i-a fost draga lui Francisc datorita devotamentului sau fata de Maria, Maica Domnului. El s-a rugat acolo inainte de a pleca si de a se intoarce din fiecare calatorie in strainatate. ‘Intotdeauna am avut o mare devotiune fata de Sfanta Maria cea Mare, chiar inainte de a deveni papa’, a spus Francisc in cartea sa din 2024 ‘El Sucesor’.


Francisc, nascut in Argentina, s-a rugat in bazilica din Roma la inceputul zilei de 14 martie 2013, la o zi dupa ce a devenit primul papa latino-american. Se spune ca tavanul din foita de aur al bisericii a fost realizat dintr-un lot de metal pretios adus din Lumea Noua de catre exploratorul Cristofor Columb. Francisc a revenit aici in momente-cheie ale papalitatii sale, rugandu-se pentru sfarsitul pandemiei de coronavirus intr-o Roma in lockdown in 2020 si dupa operatiile sale abdominale din 2021 si 2023.

Citește și:

Inainte de a ajunge la intrarea in capela, exista o statuie a Mariei, Regina Pacii, comandata de Papa Benedict al XV-lea in 1918 pentru a-i cere lui Dumnezeu sa puna capat Primului Razboi Mondial. In mai 2022, Papa Francisc a condus aici o slujba internationala de rugaciune pentru pace in Ucraina si in alte locuri distruse de razboi.

‘Chiar dincolo de sculptura Regina Pacii, exista o mica nisa, o usa care duce la o camera unde erau depozitate candelabrele. Am vazut-o si m-am gandit: Acesta este locul’, a povestit papa in ‘El Sucesor’, referindu-se la locul unde va fi mormantul sau.

Sicriul sau nu va fi invelit in plumb, cu un strat exterior suplimentar din lemn, asa cum se obisnuia pentru papi. Intr-o ultima nota de umilinta, Papa Francisc a ales un sicriu simplu, fara orice decoratiuni aditionale.

Este important de mentionat ca ultimul papa care a fost inmormantat in afara Vaticanului a fost Leon al XIII-lea, care a murit in 1903. Prin alegerea sa, Papa Francisc a rupt inca o data cu traditia, marcand un nou inceput pentru Biserica Catolica.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨