Ilie Bolojan avertizează despre posibila recesiune și deficitul bugetar de 9,3%

Președintele interimar, Ilie Bolojan, avertizează despre riscul unei noi crize financiare în contextul în care România se confruntă cu un deficit bugetar de 9,3%. Acesta a subliniat existența unor ‘trepidații la nivel global’ care pot genera o astfel de criză.
Deficitul Bugetar și Împrumuturile Mari
Întrebat dacă nu-l îngrijorează deficitul de 9,3% generat de coaliția de guvernare, Bolojan a declarat că ‘pe orice om rațional, care înțelege ce înseamnă bugete, trebuie să îl îngrijoreze acest lucru.’ El a explicat că România recurge la împrumuturi mari săptămânal, care permit funcționarea țării, dar care generează dobânzi și cheltuieli din ce în ce mai mari.
M-am uitat zilele astea și am văzut, de exemplu, că în porturile din Statele Unite, de când a început acest război (comercial – n.r.) cu China, au scăzut schimburile comerciale, ca volum în porturi, cu 40%. Cu Europa, lucrurile încă mai sunt 90 de zile, dar cine știe cum se va termina. Oricum, deci, sunt niște trepidații care ne pot duce către recesiune. Când se cuplează întotdeauna un grad de îndatorare mare, cu dobânzi mari, cu o ușoară recesiune, înseamnă să ne întoarcem în perioada 2008-2010, a avertizat Ilie Bolojan.
PNRR și Fondurile Europene
Bolojan a anunțat că PNRR nu va fi amânat la nivel european, prin urmare România trebuie să atragă fondurile alocate până cel târziu în 2027. În caz contrar, vom pierde banii. Până acum, România a atras doar 9,4 miliarde de euro din totalul de 28,5 miliarde. Bolojan a cerut eliminarea cheltuielilor inutile și reforma companiilor de stat.
Comisia Europeană (CE) a anunțat, marți, un deficit bugetar în termeni ESA, standardul în cadrul UE, de 9,3% pentru România, cel mai ridicat din Uniunea Europeană. Cele mai ridicate deficite bugetare din UE au fost înregistrate în 2024 în România (‑9,3%), Polonia (-6,6%), Franța (‑5,8%) și Slovacia (-5,3%).
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨