Amânare în Senat pentru proiectul privind pensiile speciale ale magistraților

Data actualizării: 28 aprilie 2025

Comisia pentru muncă a Senatului a decis să amâne, cu două săptămâni, adoptarea unui raport la proiectul care vizează pensiile speciale ale magistraților. Acest anunț a venit în urma unor dezbateri aprinse în ședința de luni a comisiei. În cadrul dezbaterilor, USR a acuzat coaliția că proiectul a fost intenționat făcut neconstituțional, un „praf în ochi aruncat oamenilor” chiar înainte de alegeri. Pe de altă parte, PSD apără reforma pensiilor speciale, considerând-o un jalon în PNRR.

Manevre electorale sau reformă necesară?

Opoziția acuză manevre electorale, în timp ce puterea susține necesitatea reformei. La finalul dezbaterilor și contrelor între opoziție și putere privind constituționalitatea proiectului, senatorii din Comisia pentru muncă au decis să amâne, cu două săptămâni, adoptarea unui raport la propunerea legislativă. Acesta ar urma să fie ulterior votat în plenul Senatului, în calitate de for decizional.

Printre motivele invocate pentru decizia amânării s-a numărat și cel legat de lipsa avizelor de la comisiile parlamentare. Proiectul prevede ca magistrații, judecătorii Curții Constituționale, dar și celelalte categorii din instanțe să se pensioneze la 65 de ani, la fel ca celelalte categorii de pensionari.


Acuzații reciproce

Vicepreședinta Comisiei de muncă, senatoarea USR Ioana Păun, a acuzat că „legea este o fumigenă”, „praf în ochi aruncat oamenilor” și că va pica la Curtea Constituțională. În replică, șeful Comisiei pentru muncă, senatorul PSD Mariu Humelnicu, i-a transmis să renunțe la declarațiile politice.

Citește și:

Pe 23 aprilie, deputații au adoptat proiectul de lege privind pensiile magistraţilor, iniţiat de liderii coaliţiei de guvernare. Proiectul a suferit modificări în Camera Deputaților, fiind eliminate tabelele prin care se eșalona până în 2045 vârsta de pensionare a magistraților. În urma acestei eliminări, din data de 1 ianuarie 2026 toți magistrații se vor pensiona la împlinirea vârstei de 65 de ani.

A fost modificat și modul de calcul al pensiilor magistraților și a fost acceptat un amendament al USR în acest sens. Cu toate acestea, proiectul rămâne într-o zonă de incertitudine, cu o decizie finală amânată pentru următoarele două săptămâni.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨