Ministrul Apărării din Estonia este convins că SUA nu vor retrage trupele din Europa

Data actualizării: 29 aprilie 2025

Ministrul apărării eston, Hanno Pevkur, este de părere că, deși administrația americană dorește să se concentreze mai puțin pe protejarea Europei, prezența militară a acesteia este prea valoroasă pentru securizarea flancului NATO și nu va fi retrasă integral. Pevkur a menționat că nu a avut loc nicio discuție în cadrul NATO despre o posibilă reducere a forțelor americane din Europa.

„Nu cred că Statele Unite își vor retrage trupele din Europa”

În luna februarie, șeful Pentagonului, Pete Hegseth, a transmis aliaților din NATO că „realități strategice dure împiedică Statele Unite ale Americii să se concentreze în primul rând pe securitatea Europei”. Aceste comentarii au alimentat temerile europenilor legate de angajamentul SUA față de NATO, alături de amenințările președintelui Donald Trump că țara sa nu va proteja țările membre NATO care alocă prea puține fonduri pentru apărare.

Dar Pevkur a afirmat că Hegseth a subliniat și că NATO este importantă pentru SUA.

Baze militare americane importante, precum cele din Italia și Germania, permit Washingtonului să își proiecteze puterea în întreaga lume.


Importanța bazelor militare americane

În prezent, SUA au aproximativ 80.000 de soldați în Europa. „Baza de la Napoli, baza de la Ramstein – acelea sunt esențiale pentru interesele globale ale SUA. Și securizarea flancului estic este foarte importantă pentru Statele Unite”, a explicat Hanno Pevkur. Estonia a promis ca în următorii cinci ani să ajungă să aloce pentru apărare 5,4% din produsul său intern brut (PIB). În opinia lui Pevkur, un nivel mediu de 4% din PIB pentru apărare ar fi necesar pentru a restabili capabilitățile militare ale Europei, însă o decizie legată de această cifră va fi dificil de luat la summitul NATO de la Haga, din luna iunie, întrucât numeroase țări sunt îndatorate masiv.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨