CEDO somată Serbia să nu utilizeze arme sonore împotriva manifestanților după incidente de la mitingul din Belgrad

Data actualizării: 30 aprilie 2025

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a ordonat recent că Serbia nu trebuie să utilizeze ‘arme sonore’ pentru a dispersa sau controla manifestanții. Acest ordin vine în urma unei serii de plângeri legate de utilizarea unui ‘tun sonic’ la un miting de mare amploare ce a avut loc la Belgrad în data de 15 martie.

Decizia CEDO

Instanța din Strasbourg a precizat că ‘până la noi dispoziții, orice utilizare a dispozitivelor sonore cu scopul de a controla mulțimea (cu alt obiectiv decât comunicarea) trebuie împiedicată’. Această măsură ‘provizorie’ a fost luată în cadrul unei proceduri aplicabile în ‘circumstanțe excepționale’ și ‘cu risc iminent de încălcare ireparabilă’ a unui drept fundamental garantat de Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Manifestația din 15 martie

Aproximativ 300.000 de manifestanți au participat la protestul împotriva corupției ce a avut loc pe 15 martie. În timpul unui moment de reculegere, mulțimea s-a împrăștiat brusc, fără un motiv aparent, pe un bulevard din centrul Belgradului. Opoziția și câțiva dintre cei prezenți la protest acuză poliția că a utilizat un tun sonic, un dispozitiv militar pentru dispersarea mulțimilor, sau altceva similar. Autoritățile nu recunosc că ar fi recurs la un astfel de atac.


‘Reclamanții afirmă că au resimțit diferite simptome, în special o teroare instinctivă, panică, un sentiment de șoc, o accelerare a ritmului cardiac, tremurături, probleme auditive, vărsături, greață sau tahicardie’, a detaliat CEDO în comunicatul difuzat miercuri.

CEDO a precizat că decizia anunțată nu semnifică nicio luare de poziție în privința utilizării efective a unei arme sonice în 15 martie, însă aceasta ar fi oricum ilegală în Serbia.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨