Talibanii adaugă șahul pe lista activităților interzise, fiind considerat joc de noroc

Data actualizării: 11 mai 2025

Guvernul taliban din Afganistan a interzis recent jocul de șah, adăugându-l pe lista activităților nepermise. Oficialii consideră șahul o formă de joc de noroc, care contravine legii privind moralitatea.

Șahul, un mijloc de a paria bani

„Șahul este considerat un mijloc de a paria bani”, a declarat Atal Mashwani, purtătorul de cuvânt al Direcției pentru Sport. Această decizie a fost luată pe baza legii pentru propagarea virtuții și prevenirea viciului, implementată anul trecut. Mashwani a adăugat că, din cauza „problemelor religioase”, șahul va fi suspendat în Afganistan până când aceste probleme vor fi rezolvate.

„Șahul este considerat un mijloc de a paria bani”, a declarat Atal Mashwani, purtătorul de cuvânt al Direcției pentru Sport.

O decizie controversată

Proprietarul unei cafenele din Kabul, unde clienții obișnuiau să se bucure de joc, Azizullah Gulzada, a afirmat că va respecta interdicția, deși nu este convins de argumentele religioase. „Multe țări musulmane au jucători de talie mondială, care participă la meciuri internaționale”, a declarat el, adăugând că mulți veneau la cafeneaua sa fără a paria niciun ban. Gulzada a exprimat regretul că acum clienții au mai puține motive pentru a se întâlni.


După revenirea la putere în 2021, autoritățile talibane au impus treptat o viziune extrem de riguroasă asupra islamului, interzicând anumite activități și sporturi. În 2024, competițiile de arte marțiale mixte au fost interzise, guvernul considerându-le prea „violente” și „problematice din punctul de vedere al legii Sharia”. În ciuda acestor restricții, cricketul este încă jucat pe scară largă, dar numai de către bărbați.

Citește și:

În plus, femeile au fost progresiv ostracizate de talibani, care le-au interzis accesul în parcuri, săli de sport, saloane de înfrumusețare și universități, fapt care a determinat ONU să denunțe „apartheidul de gen”.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨