Negocieri pe tema nucleară între SUA și Iran: Opoziția crescândă și optimism prudent

Data actualizării: 11 mai 2025

Statele Unite şi Iranul au încheiat un ciclu de negocieri pe tema nucleară, exprimând un optimism prudent, în ciuda absenței unui progres anunțat. Aceste discuții au avut loc într-un context de opoziție tot mai mare din partea Statelor Unite față de îmbogăţirea uraniului de către Iran.

Discuții dificile, dar utile

Ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, și emisarul american pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, au avut o nouă serie de discuţii prin intermediul Omanului, care a jucat rolul de mediator. Aceste discuții au fost descrise ca fiind dificile, dar utile pentru a înțelege mai bine pozițiile fiecărei părți și a găsi modalități rezonabile și realiste de a depăși divergențele, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Esmaeil Baqha.

Un înalt oficial american sub acoperirea anonimatului a declarat:


„Suntem încurajaţi de rezultatele discuţiilor de astăzi şi aşteptăm cu nerăbdare următoarea noastră întâlnire, care va avea loc într-un viitor apropiat”.

Negocierile avansează

Șeful diplomației iraniene, Abbas Araghchi, a afirmat că această rundă de negocieri a fost mai serioasă decât precedentele. El a adăugat că problemele au fost discutate în detaliu și că negocierile avansează. Totuși, el a reafirmat că Iranul va continua să îmbogățească uraniul, dar a subliniat că ar putea fi deschis la limitarea nivelului. „Procesul de îmbogăţire trebuie să continue. Nu există loc pentru un compromis”, a precizat Araghchi.

Citește și:

Steve Witkoff a avertizat că administrația Trump se va opune oricărui proces de îmbogăţire. El a declarat:

„Aceasta înseamnă demontarea, interzicerea militarizării, şi că Natanz, Fordo şi Isfahan (n.r. cele trei instalații de îmbogățire a uraniului) trebuie să fie destructurate”.

Negocierile vizează finalizarea unui nou acord menit să împiedice Iranul să se doteze cu arma atomică, în schimbul ridicării sancţiunilor care paralizează economia iraniană. Iranul îmbogățește în prezent uraniul la 60%, mult peste limita de 3,67% stabilită prin acordul din 2015, în timp ce pentru un uz militar este nevoie de un procent de 90%. Stocurile sale de materie fosilă îngrijorează puterile occidentale.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨