Prevenirea cancerului de col uterin prin vaccinare si screening

Data actualizării: 12 mai 2025

Cancerul de col uterin este una dintre cele mai prevenibile forme de cancer, datorită existenței unor metode eficiente de prevenție și depistare. Vaccinarea și testele de screening pot contribui semnificativ la prevenirea acestei boli grave.

Virusul care favorizează apariția cancerului de col uterin

Principalul factor de risc pentru apariția cancerului de col uterin este infecția cu papilomavirusul uman (HPV). Există mai multe tulpini de HPV, unele dintre acestea fiind oncogene, adică pot provoca cancer. Cu toate acestea, nu toate femeile infectate cu HPV vor dezvolta cancer de col uterin. Se presupune că există și alți factori care contribuie la apariția acestei boli, cum ar fi factorii de mediu, stilul de viață sau mecanismele locale de apărare.

Depistarea precoce a cancerului de col uterin

Modificările celulare de la nivelul colului uterin pot fi identificate cu ajutorul unui test Papanicolau. Acest test de screening este accesibil și ușor de realizat, și se bazează pe recoltarea neinvazivă a celulelor de la nivelul cervixului și analiza acestora la microscop. Diagnosticarea precoce a cancerului de col uterin prin intermediul testului Papanicolau poate duce la identificarea unor leziuni precanceroase, care pot fi tratate înainte de a evolua în cancer.


Vaccinarea împotriva HPV poate contribui, de asemenea, la prevenirea cancerului de col uterin. Vaccinul protejează împotriva celor mai periculoase tulpini de HPV care cauzează cancerul de col uterin. Este recomandat ca femeile să se vaccineze împotriva HPV înainte de a începe viața sexuală.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨