România ocupă locul 16 în clasamentul bunăstării copiilor, în contextul pandemiei

Conform unui raport recent publicat de UNICEF Innocenti – Biroul Global de Cercetare și Previziune, performanțele școlare, bunăstarea mintală și sănătatea fizică a copiilor din cele mai bogate țări ale lumii au înregistrat un declin important de la debutul pandemiei de COVID-19. În acest clasament, România se situează pe locul 16 din 36 de țări incluse în raport, fiind deasupra Regatului Unit.
Situația copiilor din România
În ceea ce privește bunăstarea copiilor, România se situează pe locul 16 între cele 36 de țări cu venituri ridicate incluse în raport. România ocupă locul 5 în domeniul sănătății mintale și raportează niveluri scăzute în domeniile sănătății fizice și competențelor, cu un loc 32 și, respectiv, locul 26. Nivelul de satisfacție în viață în rândul copiilor români în vârstă de 15 ani a scăzut de la 85% în 2018 la 81% în 2022. Procentul copiilor români de 15 ani care se confruntă frecvent cu bullying-ul a scăzut de la 33,8% în 2018 la 24,6% în 2022.
Măsurile recomandate de UNICEF
UNICEF îndeamnă guvernele și principalii factori interesați să adopte măsuri în mai multe domenii de aplicare a politicilor pentru a opri declinul bunăstării copiilor. Aceste măsuri includ sprijinirea dezvoltării competențelor, inclusiv a competențelor de scris-citit, a celor aritmetice și a celor digitale, precum și a abilităților sociale și emoționale, în special în cazul copiilor care au rămas în urmă în timpul pandemiei și al copiilor din medii defavorizate. De asemenea, se recomandă îmbunătățirea sănătății mintale prin acțiuni de promovare și prevenire, prin furnizarea de servicii specializate și prin combaterea violenței și a bullying-ului atât online, cât și offline. Îmbunătățirea sănătății fizice prin asigurarea accesului copiilor la alimente nutritive și prin restricționarea comercializării și a promovării alimentelor nesănătoase este, de asemenea, o măsură esențială. În final, UNICEF îndeamnă la implicarea copiilor pentru a înțelege mai bine experiențele și opiniile lor și găsirea unor soluții împreună cu aceștia pentru promovarea bunăstării acestora.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨