Impactul devastator al reducerii fondurilor USAID Alimente pentru milioane de oameni in pericol

Tăierile de fonduri USAID creează haos, cu rațiile alimentare suficiente pentru aprovizionarea a 3,5 milioane de persoane timp de o lună, rămânând în depozite din întreaga lume. Acestea riscă să devină inutilizabile, potrivit surselor citate de Reuters.
Depozitele, gestionate de Biroul pentru asistență umanitară al USAID
, conțin între 60.000 și 66.000 de tone metrice de alimente, provenite de la fermieri și producători americani. Aceste provizii sunt evaluate la peste 98 de milioane de dolari, conform documentelor analizate de Reuters. Aceste alimente ar putea hrăni peste un milion de persoane timp de trei luni sau întreaga populație din Gaza timp de o lună și jumătate.
Desființarea USAID și reducerea cheltuielilor pentru ajutor umanitar
vin în contextul în care nivelul foametei la nivel mondial crește din cauza conflictelor și a schimbărilor climatice, care conduc tot mai mulți oameni spre foamete, anulând decenii de progrese. Potrivit Programului alimentar mondial, 343 de milioane de persoane se confruntă cu niveluri acute de insecuritate alimentară în întreaga lume. Dintre acestea, 1,9 milioane de persoane sunt afectate de o foamete catastrofală. Cele mai multe dintre ele se află în Gaza și Sudan, dar și în unele zone din Sudanul de Sud, Haiti și Mali. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, care supraveghează USAID, a declarat că lucrează pentru a asigura continuarea neîntreruptă a programelor de ajutor și transferul acestora până în iulie, ca parte a procesului de desființare a USAID.
„USAID se consultă în permanență cu partenerii cu privire la cel mai bun loc de distribuire a produselor din depozitele de prepoziționare USAID pentru a fi utilizate în programele de urgență înainte de data expirării lor”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Deși administrația Trump a emis derogări pentru unele programe umanitare, anularea contractelor și înghețarea fondurilor necesare pentru a plăti furnizorii, expeditorii și contractorii au lăsat stocurile de alimente blocate în depozite. Statele Unite sunt cel mai mare donator de ajutor umanitar din lume, reprezentând cel puțin 38% din totalul contribuțiilor înregistrate de Organizația Națiunilor Unite. Ajutorul alimentar al SUA include alimente terapeutice gata de utilizare, cum ar fi biscuiții cu energie ridicată și Plumpy’Nut, o pastă pe bază de arahide. Rezilierea contractelor de transport de către USAID a creat o întârziere masivă, care a forțat firma să angajeze un depozit suplimentar pentru a-și stoca propria producție.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨