Studiu sociologic releva temerile romanilor legate de scumpiri si instabilitate socio-politica

Aproape 60% dintre români se tem că veniturile lor nu vor ține pasul cu creșterile de prețuri, conform unui studiu sociologic recent realizat pentru o platformă de recrutare online. Acesta a adus în atenție preocupările majorității populației față de situația economică din țară, dar și de starea lor emoțională.
Principalele temeri ale românilor
Al doilea aspect care îi îngrijorează pe români este instabilitatea socio-politică, menționată în 42,2% dintre răspunsuri. Mai mult, 37,3% se tem că nu își pot găsi un job nou, iar 18,5% se tem că își vor pierde echilibrul emoțional. Alte aspecte care generează anxietate sunt perspectiva pierderii job-ului, imposibilitatea de a ieși din starea deprimantă în care se regăsesc sau faptul că nu își vor rezolva problemele personale.
„Cea mai mare parte a problemelor cu care se confruntă românii în această perioadă are legătură cu viața lor profesională. Fie nu câștigă suficient pentru nevoile pe care le au, fie au un job care nu le oferă stabilitate, fie au rămas fără locul de muncă pe care îl aveau sau, dimpotrivă, muncesc prea mult și au ajuns într-un punct în care se simt copleșiți și epuizați.”, a declarat Raluca Dumitra, Head of Marketing în cadrul eJobs.
Starea emoțională a românilor
Cuvinte precum „incertitudine”, „îngrijorare” sau „singurătate” apar frecvent în răspunsurile participanților la studiu. Concret, 45% simt o puternică stare de incertitudine, 46,5% sunt îngrijorați cu privire la viitor, 17,8% și-au pierdut echilibrul emoțional, 17% sunt deprimați, iar 15% se simt singuri. Doar 15,1% sunt optimiști și 2,3% simt că și-au găsit, în sfârșit, echilibrul.
Doar 26,4% spun că, în ultimul an, au simțit nevoia de a apela la ajutor psihologic specializat, respectiv terapie. Dintre cei care au simțit această nevoie, numai 40% au făcut pasul următor și au mers la consiliere psihologică. Cei 60% care nu au apelat, deși au simțit nevoia, motivează decizia prin faptul că este un serviciu prea scump pe care nu și-l permit, că nu s-au simțit confortabil să discute despre problemele lor cu cineva străin sau că se temeau că ar putea fi judecați de necunoscuți.
Studiul a fost realizat în luna aprilie 2025 pe un eșantion de 1.974 de respondenți.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨