Summit Regatul Unit – Uniunea Europeană după Brexit, o nouă etapă de cooperare

Data actualizării: 19 mai 2025

Luni, la Londra, Regatul Unit și Uniunea Europeană organizează un summit fără precedent, la cinci ani după Brexit. Acest eveniment are ca scop stabilirea unor relaţii mai strânse, în special în domeniul apărării. Premierul britanic Keir Starmer, care a promis să „reseteze” cooperarea cu UE la venirea sa la putere în iulie anul trecut, va purta discuții cu preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, dar și cu preşedintele Consiliului European Antonio Costa.

Contextul summitului

De la Brexit, care a avut loc pe 31 ianuarie 2020, războiul declanşat de Rusia în Ucraina şi riscul dezangajării americane de pe continentul european au întărit dorinţa Londrei şi a Bruxelles-ului de a stabili legături mai strânse în materie de apărare. Cu toate că atmosfera între cele două părţi s-a mai încălzit, discuţiile nu sunt uşoare: ele au devenit tensionate, în special pe tema cotelor de pescuit şi a mobilităţii tinerilor.

Resetarea relațiilor

Forumul a fost evocat pentru prima dată în octombrie 2024, când Starmer s-a deplasat la Bruxelles pentru a da startul „resetării” sale. Unul dintre rezultatele acestei întâlniri a fost acordul de a organiza mai multe întâlniri – în special, summituri „regulate” între Regatul Unit și UE, care să servească drept cadru pentru îmbunătățirea relațiilor transfrontaliere și pentru reformarea sau consolidarea acordului privind Brexitul. Keir Starmer şi Ursula von der Leyen s-au întâlnit vineri în Albania, în marja summitului Comunităţii Politice Europene (CPE), pentru a încerca să aplaneze divergenţele. Liderul britanic a promis un acord care „va fi bun pentru locurile de muncă, facturile şi frontierele” Regatului Unit. Dar contururile acestui acord rămân neclare, iar negocierile au continuat pe tot parcursul zilei de duminică.


Se aşteaptă ca liderii să anunţe un parteneriat în domeniul apărării şi securităţii, să semneze un document care să definească o viziune comună asupra principalelor probleme globale şi un altul care să enumere problemele asupra cărora intenţionează să facă progrese în lunile următoare.

Pe lângă apărare, guvernul laburist, care încearcă să stimuleze comerţul penalizat de formalităţile birocratice create de Brexit, a lăsat să se înţeleagă că este deschis la o aliniere dinamică la standardele UE pentru produsele alimentare şi agricole. Problema energiei este ușor diferită. Ca și în cazul pescuitului, acordul încheiat de Johnson expiră în iunie 2026. Pe acest subiect, însă, niciuna dintre părți nu apreciază cu adevărat acordurile actuale – care sunt greoaie, ineficiente și acuzate că frânează investițiile în Marea Nordului și cresc prețurile pentru consumatori. Ambele părți doresc să le înlocuiască cu ceva mai bun.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨