Jocuri politice in Biroul Oval: Confruntari intre liderii mondiali si Donald Trump

În lumea politicii mondiale, liderii se confruntă cu un nou obstacol: spectacolele agresive din Biroul Oval, orchestrate de Donald Trump. Aceasta este noua arenă a „Jocurilor Foamei” politice, în care liderii se luptă să se descurce în fața atacurilor lui Trump.
Trump, un jucător nepredictibil pe scena politică mondială
De când a revenit la Casa Albă, Donald Trump a adus în prim-plan o față cu totul neobișnuită a diplomației. Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a fost cel mai recent lider care a devenit marioneta MAGA, în timp ce Trump i-a ținut o prelegere despre afirmațiile – false – că fermierii sud-africani albi sunt victimele unui genocid.
Liderii străini intră de-acum în bârlogul sacru al președintelui SUA – care organizează conferințe de presă ca și cum ar fi meciuri de wrestling în cușcă – pe propriul risc, comentează CNN, citat de News.ro. Mustrările lui Trump sunt o metaforă pentru politica externă a SUA, care este haotică, politizată și inundată de teorii conspiraționiste.
Impactul comportamentului lui Trump asupra relațiilor diplomatice
Având în vedere riscurile politice din ce în ce mai mari pe care și le asigură liderii odată cu apariția în Biroul Oval, nu ar fi surprinzător dacă unii s-ar gândi de două ori înainte de a accepta ceea ce cândva era o invitație râvnită, dar care acum s-a transformat într-o capcană politică. Acest lucru ar putea avea consecințe diplomatice, în condițiile în care țările din Sudul Global, precum Africa de Sud, privesc acum mai mult spre China decât spre SUA.
În timpul vizitei lui Zelenski, un reporter l-a întrebat pe președinte, care poartă o ținută militară pentru a onora trupele din prima linie, de ce nu poartă un costum pentru a arăta respect. În Africa de Sud persistă multe probleme profunde de la sfârșitul apartheidului și de la anii de conducere coruptă și haotică a Congresului Național African după demisia președintelui Nelson Mandela. Dar se poate spune cu certitudine că niciuna dintre aceste probleme nu a fost ajutată deloc de bufoneriile lui Trump.
Umilirea ritualică a oaspeților săi de către Trump înseamnă că liderii mondiali au acum o nouă dimensiune complexă a muncii lor de pregătire. Ei trebuie să se gândească la modul în care se vor prezenta în fața electoratului de acasă.
În februarie, de exemplu, regele Abdullah al Iordaniei părea foarte stânjenit când Trump l-a presat să accepte refugiați din Gaza. Un astfel de aflux ar putea răsturna echilibrul politic fragil al Iordaniei și monarhia însăși. Cu toate acestea, Abdullah știa, de asemenea, că țara sa depinde de ajutorul SUA pentru securitate, așa că nu a putut să își contrazică gazda.
Liderii nu știu niciodată exact la ce să se aștepte de la Trump și un exemplu este Papa Leon al XIV-lea. Vance a fost la Vatican la sfârșitul săptămânii trecute pentru slujba inaugurală a pontifului și i-a înmânat un plic alb impresionant, purtând sigiliul prezidențial, care conținea o invitație pentru o vizită la Casa Albă. Leon a fost auzit spunând „la un moment dat” – probabil referindu-se la intenția sa de a accepta oferta.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨