Programul de imprumuturi pentru reinarmarea Europei poate fi un punct crucial pentru sprijinul acordat Ucrainei

Programul de împrumuturi în valoare de 150 de miliarde de euro pentru reînarmarea Europei, finalizat recent, are potențialul de a reprezenta un punct de cotitură semnificativ în ceea ce privește sprijinul militar oferit Ucrainei de către Uniunea Europeană. Așa susține comisarul european pentru apărare, Andrius Kubilius, fost prim-ministru al Lituaniei și primul comisar european pentru apărare, care se așteaptă ca multe state membre să solicite împrumuturi garantate de UE în cadrul programului „Acțiunea pentru securitate în Europa” (SAFE).
Detalii despre programul de împrumuturi
Comisia Europeană a propus împrumuturile de 150 de miliarde de euro, alături de flexibilizarea normelor fiscale ale blocului, ca parte a unui plan de reînarmare în valoare de 800 de miliarde de euro, elaborat în urma deciziei lui Donald Trump de a suspenda ajutorul militar al SUA pentru Ucraina. Odată ce acordul de împrumut va fi aprobat, statele membre ale UE vor avea la dispoziție șase luni pentru a elabora planuri pentru proiectele de apărare pe care doresc să le finanțeze.
„Statele membre vor contracta aceste împrumuturi … și le vor utiliza pentru achiziții comune împreună cu Ucraina și pentru nevoile Ucrainei”, a declarat Kubilius.
Implicațiile pentru Marea Britanie
Companiile britanice specializate în domeniul apărării vor avea, de asemenea, mai multe oportunități de a se implica în proiecte de apărare finanțate prin acest program, ca urmare a pactului de securitate UE-Marea Britanie semnat recent. Se așteaptă ca Regatul Unit și UE să semneze un acord tehnic privind SAFE, care va impune Londrei o taxă administrativă care urmează să fie stabilită. Cu toate acestea, guvernul britanic nu intenționează să solicite acces la împrumuturile garantate de UE, care sunt destinate statelor membre ale UE.
Până la împlinirea a trei ani de la startul războiului, Europa a acordat Ucrainei un ajutor militar de 62 de miliarde de euro, comparativ cu 64 de miliarde de euro din partea SUA, potrivit Institutului Kiel pentru Economia Mondială. Europa a trimis, de asemenea, 70 de miliarde de euro în ajutor umanitar și financiar, comparativ cu 50 de miliarde de euro din partea SUA. Pentru a înlocui fluxurile de ajutor din SUA, Europa ar trebui să cheltuiască 0,21% din PIB, potrivit Institutului Kiel, comparativ cu ceea ce analiștii săi au descris ca fiind „un efort minor” de 0,1% din PIB cheltuit în prezent.
Andrius Kubilius a reflectat scepticismul larg răspândit în rândul politicienilor europeni față de eforturile lui Trump de a negocia un acord cu Ucraina, afirmând că este o „iluzie” că președintele rus, Vladimir Putin, dorește pacea.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨