Invazie de melci după ploaie, grădini distruse și oameni disperați în Runcu, Gorj

Data actualizării: 24 mai 2025

Invazia de melci în grădini, după ploile din ultimele zile, a creat panică în rândul locuitorilor din Runcu, județul Gorj. Contrar aparențelor, melcii nu sunt inofensivi, atrag atenția specialiștii. Aceștia mănâncă frunze, flori, fructe și legume, lăsând un dezastru în urma lor.

Un număr mare de melci, un pericol real pentru grădini

„Sunt cu sutele, nu doar unu, doi”, susțin, disperați, localnicii. Umezeala a favorizat apariția melcilor în număr foarte mare. Oamenii care locuiesc la țară și care au plantat legume în grădini sunt nevoiți să verifice în fiecare dimineață dacă peste noapte au mai apărut melci cu cochilie. Aceștia sunt atrași din ce în ce mai mult de solul umed, provocând daune semnificative culturilor.

Anamaria Ianc, jurnalist Digi24: Oamenii spun că dacă ploile vor continua, culturile de căpșuni vor fi grav afectate.

Soluții ecologice pentru îndepărtarea melcilor

Specialiștii spun că există soluții ecologice pentru îndepărtarea melcilor. „Metodele de combatere biologice sunt aerarea solului prin lucrări mecanice încă din toamnă a solului. Alte produse biologice – adăugarea de cenușă pe lângă plante în grădină și sunt și substanțe autorizate, care se găsesc la magazinele de specialitate”, explică Valentin Priporeanu, director Direcția Agricolă Gorj.


Tratamentele pot fi aplicate chiar dacă afară plouă, spun specialiștii. Cu toate acestea, plantele lăsate fără frunze de melci sunt, în mare parte, compromise. În ciuda acestor probleme, localnicii continuă să lupte cu invazia de melci, sperând într-o soluție care să le protejeze grădinile.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨