Nicusor Dan, noul presedinte al Romaniei, se confrunta cu provocari majore

Data actualizării: 5 iulie 2025

Nicusor Dan, castigatorul alegerilor din Romania, isi incepe mandatul de presedinte al tarii intr-un context dificil, marcat de probleme economice si conflicte politice. Analiza realizata de POLITICO subliniaza ca Dan va avea de infruntat o serie de provocari importante, printre care formarea unui guvern stabil, conducerea Romaniei in Europa si restabilirea increderii in democratie.

Formarea unui guvern stabil

Nicusor Dan a declarat ca va colabora cu partidele proeuropene din Parlament, insa cel mai mare dintre acestea, Partidul Social Democrat (PSD), se gandeste daca nu ar fi mai bine sa joace rolul opozitiei. Dan doreste sa-l numeasca prim-ministru pe Ilie Bolojan si sa-si stabileasca ca prioritate reducerea deficitului bugetar la 7,5 % din PIB. Daca PSD refuza sa se alature coalitiei de guvernare, aceste obiective vor trebui probabil urmarite de un guvern minoritar, ceea ce ar face noua administratie mai putin stabila si mai riscanta pentru investitorii nervosi.

Conducerea Romaniei in Europa

Dan a declarat pentru POLITICO ca doreste sa joace un rol mai activ in afacerile UE, inclusiv in negocierea bugetului pe sapte ani al blocului. El sustine cu tarie continuarea ajutorului pentru Ucraina si consolidarea capacitatilor de aparare autonome ale UE, intr-un moment in care Statele Unite ale lui Donald Trump ameninta sa se retraga. Otilia Nutu, analist de politici publice la think tank-ul Expert Forum din Bucuresti, a declarat ca este timpul ca Romania sa aiba o voce mai puternica la Bruxelles.


Restabilirea increderii in democratie

Nicusor Dan a declarat ca doreste sa reinvie increderea natiunii in democratie, care era deja slaba si care a suferit o lovitura dezastruoasa dupa anularea alegerilor prezidentiale de anul trecut, pe fondul acuzatiilor de interferenta straina. Aceasta sarcina va include combaterea coruptiei la toate nivelurile, numirea unor noi judecatori si procurori puternici si ruperea dominatiei partidelor politice consacrate, precum PSD si Partidul National Liberal (PNL), asupra modului in care functioneaza politica.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨